Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Madra Dağı da artık sahipsiz değil

Madra Dağı da artık sahipsiz değil

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği kuruldu

Kaz Dağı ve Marda Dağı Belediyeler Birliği, 2007 yılında oluşturulan "Kaz Dağı ve Madra Dağı Yerel Yönetimler Çevre Platformu" adı altında yürütülen çalışmalar sonucunda 25 belediye tarafından kuruldu. Birliğe, şu anda Balıkesir ilinden Akçay, Altınoluk, Ayvalık, Balya, Burhaniye, Edremit, Güre, Gökçeyazı, Kadıköy, Karaağaç, Küçükköy, Pelitköy ve Zeytinli belediyeleri ile Çanakkale ilinden Bayramiç, Çanakkale, Çardak, Erenköy, Ezine, Kalkım, Kepez, Kumkale, Küçükkuyu, Pazarköy ve Umurbey belediyeleri üye bulunuyor.
Birliğin öncelikli hedefleri arasında yer alan "Ekolojik dengeyi ve biyolojik çeşitliliği gözeterek, çevre ve çevre sağlığının korunması alanında görev yapan ve hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak" kapsamında Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği danışmanı, orman yüksek mühendisi Salih Sönmezışık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bilindiği gibi,  Kaz Dağları Çalıştayı, 2-3 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleştirilerek, sunulan bildirilerin kitap durumuna getirilme çalışmaları sürdürülmektedir. Sıra artık Madra Dağı`mızın ekolojik ve toplumsal değerlerinin gün ışığına çıkarılmasına gelmiştir.
Ülkemizin en güzel coğrafyasında yer alan Madra Dağı, barındırdığı tarihsel, toplumsal, kültürel, ekolojik ve ekonomik değerleri nedeniyle ülkemizin, hatta bölgemizin çok önemli yaşam kaynaklarının başında gelmekte olup, bu coğrafyada yaşayan yaklaşık 300.000 insanın, tarım alanlarının, yaban yaşamının ve su kaynaklarının yaşam sigortasıdır. Şu anda Madra Dağı ve çevresindeki alanları, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gibi korunan alanlar, en başta yangın, tarla açma, betonlaşma,asit yağmurları, böcek tahribatı ile eteklerinde kurulmuş, zehirli gaz saçan kirli sanayinin baskısı altındadır. Bu olumsuzluklara, son yıllarda madencilik faaliyetleri ve taş ocakları da eklenmiş ve kaygılarımız, katlanarak artmıştır.
Madra Dağı`nda yapılan madencilik ve taş ocağı faaliyetleri ile ormanlarımız, tarım alanlarımız, yaban hayatımız, korunan alanlarımız ve topraklarımız hızla elden çıkacaktır. Daha da önemlisi, bu faaliyetler sonucu güzelim Madra Dağı`mızın yer altı ve yer üstü suları, ağır metallerle kirletilecek, içilemeyecek ve kullanılamayacak duruma gelecektir.
Tarih öncesi ve sonraki dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Madra Dağı ve çevresi, çok sayıda arkeolojik ve kültürel değerleri barındırmaktadır. Ancak ne var ki, Madra Dağı`nın yaşamsal önemde ekonomik, toplumsal ve kültürel zenginlikleri yeterince kavranamamış, bu nedenle üzerinde yapılması gereken bilimsel çalışmalara ağırlık verilmemiştir. Başka bir yaklaşımla Madra Dağı`nın ekolojik, toplumsal ve kültürel zenginliklerinin niteliği ve niceliği ile bu zenginliklere zarar veren süreçler ve nedenler, tüm boyutları ile ortaya konmamıştır. Bu eksikliğin bilincinde olan Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Madra Dağı`nın tüm özelliklerinin ve zenginliklerinin belirlenmesi, ileride yapılacak çalışmalara da ışık tutması için, Ayvalık İnönü Kültür Merkezi`nde, 12-14 Ekim 2012 tarihlerinde bir çalıştay gerçekleştirmeyi programına almıştır. Bu çalıştayda, Madra Dağı`nın, yer bilimsel özellikleri, ekolojisi, doğal zenginlikleri, tarihi ve kültürel yapısı, korunan alanları ile başta maden işletmeciliği olmak üzere `Bölgedeki çevre sorunları` adı altındaki konular masaya yatırılacak, çözüm yolları geliştirilecek, alınan kararlar ve sunulan bildiriler, bir kitap durumuna getirilerek, kamuoyunun bilgisine sunulacaktır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı