Tarih: 05.09.2013 00:00

Maliye Bakanından ehliyet itirafı

Facebook Twitter Linked-in

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, vatandaşın fendi Maliye`yi yendi diyerek, hükümetin attığı geri adımı bu sivil direnişin zaferi şeklinde yorumladı.
TBMM`nin kapandığı hafta hükümetin yapmak istediği son dakika düzenlemesi ile 24 milyon sürücü belgesinin 89 lira karşılığında yenilenmesi girişiminde, vatandaşların sosyal medyada gelen tepkileri ve CHP`nin konuyu TBMM`de takip ederek eleştirmesi üzerine, geri adım atılarak bedel 15 liraya indirilmişti. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran`ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ehliyet gibi değerli kağıtların bedeli belirlenirken maliyet dışında "gelir getirici amaç da taşıdıklarını" belirterek, vatandaşın tepkisiyle alınmasından vazgeçilen 1 milyar 776 milyon lira için üstü kapalı bir itirafta bulundu.  
Maliye Bakanlığı`ndan gelen cevap üzerine açıklama yapan Umut Oran, "Vatandaşın fendi Maliye`yi yendi, bu sivil direnişin zaferidir" dedi.
CHP`li Umut Oran peşini bırakmadı
TBMM`de Temmuz ayı başında yasama yılının son günlerinde çıkarılan 6495 Sayılı Kanun`un komisyon aşamasında, AB`ye uyum kapsamında ehliyetlerin yenilenmesinde 89 TL, ilk kez ehliyet alacakların ise 101 TL ödemesi öngörüldü. Ancak vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine yenileme ücreti 15 TL`ye, yeni ehliyet ücreti ise 89 TL`ye düşürüldü. Bu tartışmalar sırasında CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da Maliye Bakanı Şimşek`e "bürokratlarınız 89 TL`yi nasıl belirledi? gelen tepkiler üzerine 15 TL`ye inmesi karşısında 2 milyar TL`yi aşkın bir yük vatandaşın sırtına niçin yüklenmek istendi?" diye sordu. 
Zaten yeni ehliyet için bedel 89 lira
Maliye Bakanı Şimşek, Umut Oran`ın önergesine verdiği yanıtta ise Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca sürücü bellerinden de bedel alındığını, 2013 yılı içinse yeni sürücü belgesi alacaklar için 89 TL`lik ücretin 31 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanan Genel Tebliğ`de yer aldığını bildirdi. 
Yenilemeden 2.13 milyar lira gelir bekleniyordu
Bakan Şimşek`in yanıtında yer alan, "söz konusu değerli kağıtların bedeli belirlenirken basım ve dağıtım maliyetlerinin karşılanması yanında, gelir getirici bir amacının olduğu da vurgulanmıştır" ifadesi dikkat çekti.
Bakan Şimşek`in cevabına tepki gösteren CHP`li Umut Oran, şunları kaydetti: "Bakan bey kendisi itiraf ediyor Genel Tebliğ`de ilan etmişler zaten yeni ehliyetin bedeli 89 TL niçin bundan 101 TL almaya kalktılar o zaman? AKP hükümeti AB`ye uyum adı altında dahi vatandaşın ehliyetini yenilerken ondan 2 milyar 136 milyon TL gelir bekliyordu. Ancak vatandaşımızın tepkisi ve bizlerin konuya TBMM`de sahip çıkması karşısında Maliye bu kez geri adım attı ve 1 milyar 776 milyon TL yurttaşımızın cebinde kalmış oldu. Bugün devlet, 24 milyon vatandaşımızdan 15`er TL karşılığında 360 milyon TL toplayarak ehliyetlerini yenileyecek. Bu bile büyük paradır. Bunun plastik maliyeti 5 TL ise 120 milyon TL`ye de yapabilirlerdi bu değişimi. Ama sonuç olarak vatandaşın fendi Maliye`yi yendi diyebiliriz, bu sivil direnişin zaferidir. AKP artık anlamalıdır, `Ben yaptım oldu` siyaset anlayışı 2013 yılında sökmez. Vatandaşa artık bunları yutturamazsınız."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —