Tarih: 03.08.2013 00:00
Malulen emekli olabilecekler açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, aralarında sara, otizim ve veremin de bulunduğu bazı hastalık ve durumlar için de maluliyet hakkı getirildiğini bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maluliyet Tespit Yönetmeliği`nde değişikliğe gidildiğini belirterek, "Hayati organ nakilleri sonrasına, tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına, şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara, tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar ve otizm gibi romatizmal ve nörolojik hastalara da maluliyet hakkı getirdik" dedi.
Çelik, yaptığı açıklamada, 1970`li yıllarda düzenlenen yönetmelikte yapılan değişiklikle 40 yıllık birikmiş sorunları ortadan kaldırdıklarını söyledi.
Hayati organ nakilleri sonrasında maluliyet hakkı getirdiklerine işaret eden Çelik, "Kronik böbrek hastalarına müjde, çünkü nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek. Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalara da kontrolsüz maluliyet hakkı gelecek" diye konuştu.
Bakan Çelik, sadece böbrek süzme hızı 15 ml/dk`nın altındaki diyaliz hastalarına verilen maluliyet hakkını, böbrek süzme hızı 30 ml/dk`nın altına olanlara kadar genişlettiklerini bildirdi.
"Romatizması ve nörolojik hastalığı bulunanlara da maluliyet hakkı"
Tedaviye dirençli tüberküloz yani bulaşıcı verem hastalarına da maluliyet hakkı getirdiklerine dikkati çeken Çelik, bu kapsamda 15 bin hasta olduğunu dile getirdi.
Bakan Çelik, kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek romatizmal hastalığı bulunanlarla nörolojik hastalara da maluliyet hakkı tanındığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Örnek, tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm gibi. Bu hastalar şu anda malul sayılmıyorlar. Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara maluliyet imkanı getiriyoruz. Çünkü bu durumdaki hastaların herhangi bir işte çalışması fiilen mümkün olmamasına rağmen mevzuat gereğince malul sayılmıyorlardı.
Birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda vatandaşlarımız vardı. Bu vatandaşlarımız mevzuata takıldıklarından maluliyet maaşı bağlanamıyordu. Öncesinde bu hastalıklar teker teker değerlendiriliyor ve mevzuat gereği hak ettiği halde maluliyet verilemiyordu. Yapılan değişiklikle hastanın genel durumunun değerlendirilmesi sonucunda çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriyoruz."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —