Avrupa Konseyi tarafından sulak alanların en iyi korunduğu yerlere verilen A sınıfı diplomayla ödüllü bulunan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı´nda kuluçka dönemi yaşanıyor. Kuluçka dönemi haziran ayı sonuna dek sürüyor.
Cennete her yıl üreyen 66 kuş gelirken, toplamda 266 tür bulunuyor. Hâlen binlerce kanatlının kuluçkaya yattığı gözleniyor.
Her yıl ortalama 60 bin turistin geldiği 24 bin 47 hektarlık alanı kapsayan milli park, Afrika´dan, Avrupa ve Asya´dan göç eden su kuşlarının ana göç yolları üzerinde bulunuyor. Bu kuşlar arasında tepeli pelikan, ak tepeli pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği, yer alıyor.
Çok zengin bir kuş popülasyonuna sahip bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı´nda, geçtiğimiz aylarda Türkiye´de en nadir görülen kuş türlerinden ?Çizgili Kum Kuşu? da dört yıl aradan sonra görülmüştü. Türkiye´de 8 kaydı bulunan ?Çizgili Kum Kuşu?nun yaşam alanının Amerika ve Rusya´nın kuzeyi olduğu biliniyor. Bu kuş, sonbaharda, Avustralya ve Yeni Zelanda kıyılarına kışı geçirmek için geliyor. Ancak toplu göç eden kıyı kuşları içinde bazen yönünü şaşırarak ülkemizde de görülebiliyor.
Kuş Cenneti, 1959 yılında Milli Park ilan edilmişti.
Yıllardır çevresel sorunlar ve kirlilikle boğuşan Manyas Gölü eteklerinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı´ndaki müze de ilgi görürken, dürbünlerle gözetleme kulesinden de kuş izleme olanağı bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı