Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Manyas Barajı alabalık üretim çiftliğine dönüştü

Manyas Barajı alabalık üretim çiftliğine dönüştü

Tarımsal sulama, su taşkınlarını önleme, Manyas Kuş Cennetinin su seviyesini koruma, elektrik üretiminin yanı sıra Manyas Barajında alabalık üretimi de yapılıyor.

Tarımsal sulama, su taşkınlarını önleme, Manyas Kuş Cennetinin su seviyesini koruma, elektrik üretiminin yanı sıra Manyas Barajında alabalık üretimi de yapılıyor.
4 yıldır Manyas Barajında alabalık ve yerli somon üretimi yapan su ürünleri mühendisi Turcan Keser, amaçlarının balık üretimini arttırmak olduğunu söyledi.
35 yaşında ki genç kültür balığı üreticisi Keser, alabalık üretimine 2003 yılında Muğla-Dalaman`da yıllık 20 ton kapasite ile başladığını, daha sonra yanlış kişilere pazarlama yaptığı için iflas ettiğini ancak 2010 yılında bu kez Manyas Barajında yeniden alabalık ürettiklerini söyledi.
Manyas barajında 2500 metreküp hacminde toplam 13 kafeste alabalık yavrusu üretimine başladığını açıklayan Keser, bir kafese yumurtaların kuluçkadan yavru çıkarmasının ardından 20-30 grama geldiğinde bir kafese 100 bin adet alabalık yavrusu attığını belirtti.
Keser, açıklamasında "Ekim ayının başından 10 Temmuz`a kadar barajda sürekli üretim yapıyoruz. Şu anda yıllık alabalık ve yerli somon üretimimiz 300 ton civarındadır. Bu rakam Balıkesir genelinde ki en büyük rakamdır. Yani il genelinde en büyük kültür balıkçılığı Manyas Barajında gerçekleştirilmektedir. Ürettiğimiz balıkları ağırlıklı olarak iç pazarda tüketiyoruz. Başta Bursa, Karadeniz Ereğlisi, Ankara, Afyon, Balıkesir, İzmir illerine pazarlıyoruz. Manyas Barajında kafeslerden aldığımız yavru balıkları Manyas-Değirmenboğazı Mahallesi alabalık tesislerine getiriyor ve burada büyümelerini gerçekleştiriyoruz. Baraj ile işletmemiz arasında ki mesafe beş kilometre olduğu için nakil sırasında balık ölümlerimiz de en az seviyede olmaktadır. Bu arada işletmemizde ki elektriği de kendimiz üretiyoruz, alabalıkların yaşam alanlarında bulunan kaynak suyu içilebilir kalitede olduğundan bu da balığın kalitesini yükseltmektedir." dedi.
Keser, gelecek yıl Havran Baraj gölünde de alabalık üretimi yapmayı planladığını amacının alabalık üretimini ikiye, üçe katlamak olduğunu açıkladı.



BİR BİLEN
28.05.2015 13:59:50
Bilen bilir.Nasıl projeleri usulsüz onaylattığını.Kimleri kullandığını.Hazırlattığı projeleri kimlere pazarlayıp para kazandığını.Borç taktığı firmaları.Acaba baraj gölünde onaylanan,başkalarına satılan projelerden kaç tanesi faal.Eskiler bilir hemde her şeyi.Kimlerin bildiğini Turcan`da biliyor tabii.Bir bilen.

  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı