Tarih: 06.01.2015 17:46

Manyas Barajı, Kuş Cenneti'nin adeta sigortası

Facebook Twitter Linked-in

DSİ tarafından inşa edilen Manyas Barajı hem yoğun yağışlarda hem de kurak zamanlarda Kuş Cennetini koruyor.
DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, barajın Kuş Cennetinin sigortası olduğunu söyledi.
Balıkesir ve Bursa`daki bazı tarım alanlarının sulanması, göçmen kuşların konaklaması ve üremesine imkan sağlayacak ölçüde su seviyesinin kontrol altında tutulması amacıyla yapılan Manyas Barajı, Manyas Kuş Cenneti`nin sigortası oldu.
DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, Kuş Cenneti’nin 5 Mart 1976`da Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı Avrupa diplomasıyla ödüllendirilerek, Türkiye’nin ilk milli parkı olduğunu, 1981 yılında 1. derece doğal sit alanı statüsüne kavuşturulduğunu, 266 kuş türünün kayıt altına alındığı, tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi tehlike altındakiler ile kaşıkçı, çeltikçi, kızkuşu, uzun bacak gibi 66`sının her yıl kuluçkaya yatıp ürediği, Türkiye ve dünyanın önemli sulak alanları arasında yer aldığını açıkladı.
Baraj, kuşları ve tarlaları koruyor
Kuş Cenneti`nin adeta sigortası haline gelen Manyas Barajı, kuruluş amacında olduğu gibi hem göle hem kuşlara hem de tarım alanlarına büyük fayda sağladı. Yaklaşık 400 milyon metreküplük kapasitesiyle Balıkesir`in en büyüğü olan Manyas Barajı`nın, 1993`te temeli atıldı ve 2008`in Mart ayında su tutulmaya başlandı. Barajın kuruluşunun birkaç amaca bağlı olduğunu belirten DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz "En önemlisi bölgede bir Kuş Cenneti var. Gölün su seviyesi bazen sıfıra iner bazen çok yükselirdi. Bu da kuşlar açısından büyük sıkıntı yaratırdı. Kuşların orada konaklaması, yuva yapıp yavrulaması için su seviyesinin kontrol altında tutulması gerekiyordu, baraj bu imkanı sağladı. Manyas Barajı, ayrıca bölgedeki binlerce dekar tarım alanını suluyor ve elektrik üretiyor." dedi.
Yeni Haber-Balıkesir




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —