Tarih: 03.06.2013 00:00

Manyas Koca Çayda yeni balık türü keşfedildi

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde üç yeni tür balık türünün keşfedildiği açıklandı. Keşfedilen balık türlerinden birinin Manyas Koca Çay`da keşfedildiği bildirildi.
Prof. Dr. Davut Turan, Dr. Maurice Kottelat ve Araştırma Görevlisi Esra Doğan`ın bilimsel çalışmaları neticesinde Türkiye`de bulunan ancak bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 2 tatlı su kefali, Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. Güler Ekmekçi, Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Salim Serkan Güçlü`nün oluşturduğu bir araştırma ekibi ise bir noktalı inci balığı türü keşfetti.
Prof. Dr. Davut Turan yeni balık türlerinin, bulundukları yerler de dikkate alınarak `Squalius adanaensis`, `Squalius seyhanensis` ve `Alburnoides Manyasensis` olarak isimlendirildiğini belirtti.
Yeni keşfedilen balık türlerinden Alburnoides Manyasensis, Manyas Gölü`nün drenajı olan Koca Çay`da keşfedildi. Türün ismi ilk bulunuş yeri olan Manyas Gölü`nden esinlenerek verildi. Bu türün bilinen Bilinen maksimum standart boyu 9,2 cm olarak ölçüldü.
Squalius Adanaensis ise Adana ilinde bulunan ve Seyhan Nehri`nin kolu olan Üçürge Çayı`nda keşfedildi. Bu tür Türkiye`nin endemik türler arasında yer alırken, bu türün ismi Adana ilinden esinlenerek verildi. Squalius Adanaensis`in bilinen maksimum standart boyu 18 cm. Squalius Seyhanensis ise Kayseri ilinde bulunan ve Seyhan Nehri`nin kolları Sarız, Zamantı ve Karagöz çaylarında keşfedildi. Bu türün isim Seyhan Nehri`nden esinlenerek verildi. Squalius Seyhanensis`in bilinen maksimum standart boyu 30 cm olarak ölçüldü.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —