Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Manyas’ta bir dönem ikamet eden “Don Kazakları” yarışma konusu oldu

Manyas’ta bir dönem ikamet eden “Don Kazakları” yarışma konusu oldu

TRT ‘nin açtığı Genç İletişimciler Yarışmasına, konusu” Don Kazakları” Belgeseli olan çalışmalar son aşamaya geldi.

TRT ‘nin açtığı Genç İletişimciler Yarışmasına, konusu” Don Kazakları” Belgeseli olan çalışmalar son aşamaya geldi. 
Yarışmaya, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Medya İletişim 4. Sınıf öğrencilerinden; Sinem Çavuş, Zeynep Akçay ve Fatma Sude Uçar katılıyor. 
Öğrenciler; çalışmalarıyla ilgili Rusya’ya 1962 yılında diğer Kazaklar gibi göç etmeyip ülkemizde kalan 85 yaşında Vedat Değirmenci (Veledo) ve eşi Anna Değirmenci ile evinde görüştüler. 
Konu, Rusya’dan göç ederek ülkemizde Kocagöl’e yerleşen Don Kazaklarıydı. Daha sonra Kazakların Rusya’ya göç etmelerinin üstünden 32 yıl sonra doğup yaşadıkları Kocagöl’e 1994 yılında 38 Kazak’ın hasret ziyareti için geldikleri Kocagöl’e giderek haber yapan gazeteci Erdem Özcan’dan, Kazakların yaşantılarıyla ilgili bilgi edindiler. 
Kocagöl ile Bandırma’da ikamet eden ve tam bir Atatürk hayranı olan, Vedat Değirmenci 1991 yılında Kocagöl Köyü İlkokulu, Bandırma I7 Eylül İlköğretim Okulu ile Kars’ın Arpaçay ilçesindeki liseye de Atatürk büstü hediye etmişti. 
Don Kazakları, 200 yıl önce geldikleri Rusya’dan, Anadolu’nun bazı bölgeleri yanında Manyas’ın Kocagöl Köyüne de yerleştiler. Alışverişlerini Bandırma, Manyas ve Gönen’de yaptılar. Özellikle fasulye tarımı ve balıkçılıkla geçimlerini elde ediyorlardı. 1962 yılında 1.000 kişi Rusya’ya, 63 kişi ise ABD’ye gitti. 
Kocagöl’de yıllarca Türklerle sorunsuz bir arada yaşayan Kazaklarla ilgili belgesel hazırlayan 3 üniversite öğrencisinin önemli ve ilginç bir konuyu ele almaları öğretim görevlileri kadar Kazak Değirmenci ailesini de sevindirdi.

Haber Merkezi 
 



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false