Manyas İlçesi’nde 2014 yılında çiftçiliğe katkı sağlamak için ihtiyaca cevap veren ve yeni neslin beslenme piramidine uygun makarna imalathanesi olan “Makarna Manyas”ı kuran Serpil Karakaş, çocuklar için analizleri yapılmış hammaddeler, belli yaşa gelmiş, hazım, bağırsak, kilo sorunu olan yaşlılar için de unu daha masumlaştırarak, Manyas’ın endemik otları, lifleri, sağlıklı sebzeleri, aromatik otları ve tohumları ile birlikte “Masum ve Akıllı Makarna” üretimine geçti.
Annelere, bebeklere, spor yapanlara ve yaşlılara kolaylık sağlaması için Manyas pürem hattıyla sebze ve meyveleri yavaş, susuz kaynatma tekniği ile pastörize ederek makarnalarında kullanan Karakaş, sebzelerden pancar, brokoli, enginar pürelerini, meyvelerden ise kayısı, vişne ve mürdüm eriğini şekersiz olarak üretiyor.
Serap Karakaş, ürün içerikleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Normal bir unun protein değeri 9-12 arasındadır. Ancak bizim bitkisel bakliyat makarnalarımızda bu değer 17-23 arasındadır. Yararlı, temiz, gerekli olan hammaddeleri birleştirip, makarna tekniğinde işliyoruz. Nohudu bal kabağı ile işliyor, kırmızı mercimeğe, zerdeçal katıyoruz. Yeşil renkler için ıspanak, dut yaprağı gibi alerjen baskıları olmayan ürünler kullanıyoruz.”
Karakaş, ‘Makarna Manyas’ın hedeflerini ve bu hedeflere giderken nasıl bir yol izlediğini şöyle aktardı: “Yapmaya çalıştığımız sistem, kırsal mahalle sakinlerinin kendi kendine yetebilen bir işletme olmasıdır. İklim değişiklikleri, yeşil uyum, adil üretim, temiz çevre konularını ele alarak ve gözlemleyerek kendi sistemimizi oluşturduk. Oluşturduğumuz sistemde aile işletmesi, kendine yeterlilik, sürdürülebilirlik ve temiz üretim hedeflerimiz oldu. Dolayısıyla burada büyük makineler yerine insan aklı ve emeği var.”
İnternet üzerinden başlayıp yurt dışına da gönderilen makarnaların dünyadaki gastronomi trendlerine bakılarak ve insanların glütenden, buğdayın getirdiği hassasiyetine uygun bir şekilde üretildiğini vurgulayan Karakaş, bu işletmesindeki çalışanlar hakkında şunları dile getirdi: “Ben ve ekibim unları işlemeyi öğrendik. Burada birçok hanım, eline unu aldığında mikron değerini, nem değerini ve ne kadar su alabileceğini bir İtalyan ile yarım saat makarna hakkında konuşacak kadar birikim sahibi oldular. Stoklu çalışan bir işletmeyiz. Şu an 15 çalışanımız var ancak akşam vardiyasına kadınlarımızın eşleri katılıyor, yazın ise çocukları. Burada herkes makarna üretiyor.”
Haber: Belit Pektezel