Marmara Adası´nda tatbikat

Marmara Adası´nda tatbikat

Terör saldırısı tatbikatı gerçeği aratmadı

Marmara Adası, Saraylar Mahallesi Limanı´nda terörist saldırı konusunda tatbikat yapıldı.
Tatbikat senaryosu gereğince, T.C İstihbarat birimlerince elde edilen istihbarat bilgilerine dayanılarak Güvenlik Güçleri ile T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda terörist bir örgütün terörü kentlere taşımak amacında olduğu saptandı. Böylece Türk ekonomisine önemli zarar vermek, huzuru bozmak ve insanlarda infial yaratmak, limanları güvensiz duruma getirmek ve ihracata darbe vurmak amacı ile Balıkesir ve Marmara Adası bölgesindeki limanlara sabotajlar düzenleneceği istihbaratına ulaşıldı. Bu istihbarat ışığında, ilgili bakanlık görevlileri tarafından 4 Ağustos 2017 saat 10.30´dan itibaren bölgedeki limanlar ve bu limanlara gelen gemilerde ?Güvenlik Seviyesi 2? önlemlerin alınması ve sürdürülmesi emri verildi.
Görevliler tarafından ?Güvenlik Seviyesi 1´den Güvenlik Seviyesi 2´ye geçilmesi? mesajının alınmasının ardından gerekli önlemlere geçildi.
Güvenlik önlemlerinin artmasına, 4 Ağustos günü saat 11.00 civarında gelen bir telefon ihbarı yol açtı. İhbarda, Marmara ilçesi liman tesisindeki jeneratörün bulunduğu bölgeye bomba konulduğu, bombanın bir saat içinde patlatılacağı bildirildi. Durum en seri şekilde Marmara Kaymakamlığı´na, Marmara Adası Liman Başkanlığı´na, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı´na ve Marmara İlçe Jandarma Komutanlığı´na bildirildi. 

Tüm personel alarm ve telsiz sistemleri kullanılarak uyarılırken, liman tesisinde en üst düzey güvenlik önlemlerinin alınmasına başlandı. Ayrıca liman tesisinde koruma ve güvenlik timi, bomba arama timi ve acil müdahale timi oluşturularak toplanma bölgesine alındı. İdareden alınan faks mesajı ile bölgedeki liman tesisleri ve gemilerde güvenlik düzeyinin seviye 2´den seviye 3´e çıkarılması ve güvenlik seviyesi 3 önlemlerinin uygulanmasına başlanması direktifi alındı. Bu kapsamda güvenlik olayına cevap verecek makamlar dışında tesise tüm giriş ve çıkışlar iptal edilerek operasyonlar durduruldu. Liman tesisi güvenlik sorumlusunca liman tesisine bomba/şüpheli paket konulma ihtimaline karşı arama yapılmasına karar alınırken, bomba arama timine brifing verilip belirlenen bomba/şüpheli paket arama planı devreye sokuldu. Bomba arama timinin yaptığı arama sonucunda jeneratörün olduğu bölgede şüpheli bir paket saptandı. Şüpheli paket yerel güvenlik güçlerine bildirildi. Gerçeği aratmayan tatbikat gereğince, bomba arama timinin bölgeden uzaklaştırılmasından hemen sonra jeneratörde patlama meydana gelirken patlama sırasında bir özel güvenlik görevlisi yaralandı. Patlama sonrası liman tesisinde çıkan yangına ve yaralanan görevliye acil müdahale timi tarafından müdahale edildi. Yaralı, Marmara Devlet Hastanesi´ne sevk edilirken çıkan yangın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı´na bağlı ekipler tarafından kısa sürede söndürüldü.
Haber Merkezi