Bugün, 27 Eylül 2024 Cuma

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi genişledi

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi genişledi

Kapıdağ Yarımadası’nda 26 kuş türü var

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırları genişledi.

Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre, Bandırma’nın Yenice Köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere de “Özel Çevre Koruma Bölgesi”ne alındı.

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırları yeniden belirlendi. Karada ve denizde 104 istasyonda yapılan incelemeler ile 37 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan raporların doğrultusunda Bandırma’nın Yenice köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi hassas ekosistem alanları koruma bölgesi alınırken, karar da Resmî Gazete’de yayınlandı.

Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilajın ardından 22 maddeden oluşan “Marmara Denizi Eylem Planı” hazırlandı. Bu eylem planı kapsamında 1,2 milyon hektarlık bölge, Kasım 2021’de “Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi. Bu kararın ardından Marmara Denizi’nde müsilaj temizliği için seferberlik yürütüldü. Buna paralel olarak İzmit Körfezi’nde de dip çamuru temizliği projesi gibi büyük çevre projeleri yaşama geçirildi.

ENDEMİK TÜRLER SAPTANDI

ÖÇKB sonrasında İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nde görevli 15 akademisyen de 90 istasyonda “Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi yürüttü. Bilim insanları, Marmara Bölgesi’ndeki adalarda 9’u endemik 815 bitki türünü, koruma altında olan 10 sürüngen, 51 memeli türünü saptadı. Bunun yanı sıra Prens Adaları’nda 27, Marmara Adası’nda 50, Kapıdağ Yarımadası’nda 36, Paşalimanı, Koyun ve Avşa Adası’nda 25, Ekinlik Adası’nda ise 26 kuş türü belirlendi.

“BİYOLOJİK KORİDOR” VURGUSU

Bölgenin uluslararası ölçekte, “Marmara Denizi, Adalar ve Türk Boğazlar Sistemi”ni kapsaması dolayısıyla zengin flora-faunası ile Karadeniz ve Akdeniz’in biyolojik çeşitliliği için büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Biyolojik koridor olma özelliği ile de korunması gereken ender alanlardan olduğu bilimsel veriler ışığında bir kez daha ortaya konuldu. Deniz ve ada ekosistemlerinin birbirini tamamladığı ve kıyı ekosistemlerinin önemi bilimsel raporlarla kayıt altına alındı.

SINIRLAR GENİŞLETİLDİ

Yeni sonuçların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile “Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi”nin sınırları genişletildi.

Bu yeni karar gereğince Bandırma’nın Yenice köyünde485 hektarlık orman alanı, Çanakkale’nin Kumkent bölgesinde 195 hektarlık alan, Tekirdağ’ın

“Uçmakdere” 138 hektarlık orman alanı koruma bölgesine alındı. Bu karar doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde ekosistemin restorasyonunu sağlayacak koruma önlemlerini alacak.

Buna paralel olarak bölgenin eşsiz yaşamsal döngüsünün sürmesini sağlamak amacıyla bilimsel çalışmaların süreceği bildirildi.



İrfan sofrası
9.09.2024 15:05:28
Tabi o yüzden Türkiye'nin kimya ve hurda metal sanayiini musakça bölgesine taşıyorsunuz değil mi.

  • Cuma 31.5 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.4 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 32.5 ° / 16.3 ° Güneşli