Tarih: 28.01.2024 22:17

Marmara Denizi’nde ekosistem bozuldu

Facebook Twitter Linked-in

Gırgır balıkçılığı ekosisteme zarar veriyor.

Avrupa Birliği’nin avlanma derinliğini 50 metre olarak belirlemesine karşın Marmara Denizi’nde gırgır avcılığının 24 metreye kadar inmesi eleştirilere yol açıyor. Uzmanlar, aşırı avlanma ve yavru balıkların ölümüne ve ekosistemin zarar görmesine neden olduğuna dikkati çekiyor. 2021’de ortaya çıkan müsilaj kabusunu henüz atlatmayan Marmara Denizi’nde gırgırların karaya çok yaklaşmasının sürdürebilir balıkçılığa en büyük darbeyi vurduğunu belirten uzmanlar, “Dünyanın doğa döngüsünü sağlayan en özel ekolojik koridorlarından birini kapana çevirdiler. Kirlilik ve av baskısı yüzünden 128 olan balık türü 10’a kadar düştü. Ne deniz umurlarında ne toplum sağlığı” dediler.

İlgili Bakanlığın, Marmara Denizi’ndeki ekosistemin bozulması karşısında ivedilikle gerekli önlemleri almadığına işaret eden uzmanlar şöyle konuştular:

“Bakanlık tarafından bunları belirleyecek bir planlama olmadığı için gırgırları kıyıya çok yakın bölgelerde görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Marmara Denizi koruma altına alındı. Ancak müsilaj öncesi ve sonrası balıkçılık faaliyetleri aynı şekilde sürüyor. Marmara Denizi’ni korumak için balıkçılık da sınırlandırılmalı. Daha önce Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nda da öneriler sunduk. Ancak ne yazık ki hiçbir yerine getirilmedi.”

MARMARA KORUNMALI

Marmara Denizi’nin geniş koruma alanı ilan edilmesi gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, “Koruma planında eksikler var. Ekosistem bozuldu, balık azaldı. Balıkçı da bundan şikayetçi. Marmara Denizi’nin üzerinde baskı var. Biz bu baskıyı azaltmadıkça boylar küçülecek. Üreme alanlarını korumalıyız. Balıkların büyümelerine şans tanımalıyız ki yeni nesiller oluşsun. Marmara gibi biyolojik koridoru dar olan yerler yerine açıklarda avlanılmasını öneriyoruz. Balıkçılar, açık denizlere yönelmeliler.”

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —