Tarih: 15.07.2022 22:16

Marmara Denizi’nde yeni tehlike: Kaçak avcılık

Facebook Twitter Linked-in

Marmara Denizi’nde yeni tehlike deniz kestanesi avcılığı olarak açıklandı. 
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde yapılan kaçak deniz kestanesi avcılığının deniz ekosistemine ciddi zararlar vereceğini açıkladı.  
Deniz kestanelerinin makrofit adı verilen deniz dibindeki bitkilerin artışını kontrol altında tuttuğunu söyleyen Prof. Sarı, kaçak deniz kestanesi avcılığı nedeniyle makrofitlerin hızla çoğalacağını ve deniz ekosisteminin zarar göreceğini öne sürdü.  
Makrofitlerin aşırı çoğalmasından dolayı denizde oksijensiz alanlar oluşabileceğine dikkat çeken Prof. Sarı, “Deniz kestaneleri Marmara Denizi için çok önemli canlı topluluğu. Çünkü deniz kestaneleri makrofitlerin yani denizin dibindeki büyük bitkileri daha çok kontrol eden, onların gelişimini kontrol altında tutan en önemli organizma gruplarından bir tanesi. Denizdeki makrofitler biz denizi kirlettiğimiz için çoğaldılar. Marmara Denizi’ne sürekli kirlilik gönderdiğimizden dolayı azot ve fosfor yükünü azaltmak için çoğaldılar. Bunların çoğalması bir taraftan balık ve diğer organizmalar için saklanma, barınma yeri ama öbür taraftan da deniz ekosisteminin komple değişmesine neden oluyor. Dolayısıyla bunların kontrol edilmesi gerekiyor. Müsilaj sonrası azot ve fosfor yükünün fazla olmasına bağlı olarak makrofitler müsilaj sonrasında çok arttı. Hemen bunun ardından da deniz kestaneleri çoğaldılar. Çünkü bunları yiyecekler, kontrol edecekler, onların popülasyonunu deniz ekosistemi içerisinde olması gerektiği dengede kalacak ama enteresan bir şekilde şubat ayı gibi bir furya başladı. İnsanlar yoğun şekilde deniz kestanesi toplamaya başladılar. Bakanlığın yaptığı bir düzenlemede Marmara Denizinden de deniz kestanesi toplanacağı yönünde bir karar çıktı. Bu yanlıştı, biz buna itiraz ettik. Müsilaj Bilim Kurulu var TÜBİTAK Başkanımızın başkanlığında oluşturulmuş olan. Bilim Kurulu olarak bir hazırlık yaptık. Yanlış olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirdik ve hemen bunun arkasından bakanlık Marmara Denizi’nde deniz kestanesi avcılığını tekrar yasaklamış oldu. Bu doğru, isabetli bir karar ama bir sürü işte olduğu gibi çok iyi kararlar alıyoruz, çok iyi kanun çıkarıyoruz, çok iyi düzenlemeler yapıyoruz ama bunları olması gerektiği gibi uygulayamıyoruz.” dedi.  
Deniz kestanesi avcılığının devam etmesi durumunda Marmara Denizi ekosisteminin ciddi zarar göreceğini dile getiren Prof. Sarı, devletin tüm birimlerinin kaçak deniz kestanesi avcılığıyla mücadele etmesinin önemine değindi. Haber: Tufan Dalgıç 
Haber : Tufan Dalgıç




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —