Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Marmarabirlik organik gübre üretecek

Marmarabirlik  organik gübre üretecek

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin 2014/2015 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, önümüzdeki dönemde, arsa alınarak, Erdek´e modern bir kooperatif tesisi kazandıracaklar

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin 2014/2015 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, önümüzdeki dönemde, arsa alınarak, Erdek´e modern bir kooperatif tesisi kazandıracaklarnı, ortakların kredi limitlerinin artırılacağını açıkladı.
2010 yılında göreve geldikten sonra Marmarabirlik´e bağlı 8 kooperatif için toplam 42 milyon liralık yatırım yaptıklarına dikkat çeken Asa, ?Şimdi hedefimiz, 50 milyon ton yıllık üretim kapasitesine ulaşmaktır. Ayrıca, önümüzdeki dönemlerde, ortaklarımıza kâr payı dağıtan bir kurum olmayı hedefliyoruz? dedi.
2015 yılı sonuna göre, % 138´lik büyümeyi yakaladıklarını vurgulayan Asa, şunları söyledi:
?Son 5 yılda, ciro bazında % 77´lik büyümeyi gerçekleştirdik. Son alım döneminde, 8 kooperatifimizin ortaklarından 187 milyon liralık ürün aldık. Bu alım döneminde, Erdek Kooperatifi´nden % 12,1, Marmara´dan % 0,8 ve Edincik´ten ise % 11,4 oranında alım gerçekleştirdik. Aldığımız ürünün bedeli olan 187 milyon liranın tamamını ortaklarımıza ödedik. Hâlen, 49 ülkeye yıllık ihracatımız 6 bin tonu buluyor. Marmarabirlik olarak, Türkiye´nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında, 318. sıradayız.? 

LİSANSLI DEPOCULUK
Marmarabirlik olarak lisanslı depoculuk faaliyetlerini başlat-tıklarını vurgulayan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, şöyle konuştu:
?Bu depolarımızdan yararlanan ortaklarımıza, ton başına aylık 20 lira kira alıyoruz. Üreticilerimiz, bu depolardaki ürünlerini, elektronik ürün senetleri aracılığıyla satıyorlar. Önümüzdeki dönemde, Lisanslı Depoculuk A.Ş.´nin Erdek Şubesi´ni de kuracağız. Böylece, güçlü kooperatifçilik ve daha güçlü Marmarabirlik´i yaratacağız.?
ORGANİK GÜBRE ÜRE-TECEĞİZ
Gerçekleştirdikleri AR-GE çalışmaları kapsamında elektrik enerjisi üretimine de geçtiklerine işaret eden Asa, şu değerlendirmede bulundu:
?Hâlen, Marmarabirlik´in bir yıllık elektrik tüketimini kendimiz üreterek karşılıyoruz. 2010 yılından bu yana üretici ortaklarımıza gübre dağıtımını sürdürüyoruz. Bu gübreleri, ortaklarımızın kredi limitlerine göre, cirolarının % 10´u kadar veriyoruz. Ancak, nisan ayında yapacağımız genel kurulda, bu kredi limitlerini artıracağız. Bu arada, Marmarabirlik olarak, Uludağ Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz çalışmayla organik gübre üretimine geçip, bu gübreyi ortaklarımıza çok ucuza vereceğiz.? Haber : Taygun Ertan



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli