Marmarabirlik bir ilke daha imza atarak organik gübre üretimine başladı.
Marmarabirlik, son 10 yılda önemli projeleri hayata geçirirken, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle ?KopOrganik? marka organik ve organomineral gübre üretimiyle bir ilke daha imza attı.
Marmarabirlik, hayvan gübresi ve organik maddelerle zenginleştirilmiş, toprak için son derece yararlı olan ?KopOrganik? ismi ile organik ve organomineral gübre üretimine başladı.
Marmarabirlik AR-GE biriminin, TÜBİTAK destekli Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile karşılıklı yürütülen çalışmalar neticesinde projenin tamamlandığını söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ?KopOrganik? Marmarabirlik markasıdır. Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Amacımız, zeytin ağaçlarında verimi artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmektir. Toz ve pelet formunda üretilen Organik ve Organomineral gübreye, üreticilerimizden yoğun talep var.? dedi.
Güney Marmara Bölgesi´nde zeytin bahçelerinde organik madde ve bitki besin elementlerinin yetersiz olduğunu belirten Asa, ?Proje, üreticilerimizin doğru gübreleme yapmasını teşvik etmek, aynı zamanda verimi artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Organik gübrenin her yıl kullanılması halinde zeytin bahçelerinde kimyasal gübre kullanımının azaltılması hedeflenmektedir? ifadelerini kullandı.
Organik gübrenin özellikleri hakkında bilgi veren Asa, şunları söyledi: ?KopOrganik gübre aerobik hijyenizasyon ilkelerine uygun olarak kompostlaştırma prosesine göre üretilmektedir. Üretimde herhangi bir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Bu nedenle, kokusuz, koyu kahve veya siyah renklidir. Uygulanan prosesin sonucu olarak humik asit içeriği çok yüksektir.?
?KopOrganik? gübrenin ilk etapta Marmarabirlik´e bağlı kooperatiflerde satışa sunulacağını bildiren Asa, ?Gübrenin marka bilinirliğini ve satışını artırmayı hedefliyoruz. Organik ve organomineral gübre, piyasa koşullarının % 30 altında bir fiyatla satılacaktır. Üretici tarafından toprakaltı kimyasal gübreler olarak bilinin D.A.P, ÜRE ve buna benzer ürünler, kooperatiflerimizde piyasa koşullarının altında bir fiyatla satılırken, bakır WP formülasyonu, bordo bulamacı, bakır sülfat (göztaşı) ve diğer zirai ilaçlar, geçtiğimiz yıl fiyatlarının % 6-7 altında fiyatla ortaklarımıza satışı yapılacaktır. Yaptığımız bu çalışmalar, ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşmesini sağlayacaktır.?
Haber Merkezi