Marmarabirlik, 1 Kasım`da başlayan 2012-13 kampanyasının ilk 10 gününde olumsuz hava koşullarına rağmen 3 bin 600 ton sofralık zeytin aldı.
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, üretici ortaklara daha önce yaptığı çağrıyı tekrarlayarak, "Ortaklarımız kooperatiflerine sahip çıksınlar ki Marmarabirlik de ortaklarına sahip çıksın" dedi.
Marmarabirlik, sofralık zeytin alımlarını 1 Kasım 2012 tarihi itibariyle başlatmış, kiloda 190 tane gelen ürüne 6 lira, 200 tane gelen ürüne 5,60 lira, 410 tane gelene de 1,80 lira fiyat verdi.
Kampanyanın başlamasından sonra geçen 10 günde ortaklarından 3 bin 600 tonun üzerinde, 13 milyon 300 bin lira değerinde zeytin alan Marmarabirlik, alım koşullarında da iyileştirme yaptı. İri tane üründe üreticinin elini rahatlatan Marmarabirlik, 150 kiloya kadar olan rekolte beyanlarında kotayı 250 kiloya yükseltti. 150-500 kilo arası beyan veren ortakların teslimatları da % 50 oranında artırıldı. Bu iyileştirme 190-270 tane ürünler için geçerli olacak.
Marmarabirlik ayrıca, yağlık olarak değerlendirilecek olan "dolu vuruğu" ürüne verilen 90 kuruşluk fiyata Ortak Yardımlaşma Fonu`ndan 30 kuruş destek verecek. Yağlık fiyatı böylece 1,20 liraya çıkmış oldu.
Özel sektör az ürün alıp geri çekilecek
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, piyasada alım yapan özel sektör temsilcilerinin az miktarda ürün alıp çekileceklerini, o nedenle üretici ortakların serbest piyasadaki küçük farklara bakmadan ürünlerini kooperatiflerine teslim etmelerini söyledi.
2010 yılında piyasada serbest alıcı olmadığını söyleyen Asa, 2011 yılında 2 liraya aldıkları küçük taneli zeytinin üreticinin havuzundan 1 liraya satıldığına dikkat çekerek, bu kampanya döneminde de küçük taneli zeytini 1,80 liradan aldıklarını hatırlattı.
Asa, "Piyasada talep iri taneli üründen yana. Marmarabirlik`in piyasada kalabilmesi için iri taneli ürün alması gerekiyor. Ortaklarımızın bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Kooperatifler ve Marmarabirlik güçlenmeli ki, üreticimiz de güçlensin. Üreticimizin günübirlik kaygılardan kurtulup uzun vadeli düşünmesi gerekiyor" dedi.
Asa, bölgedeki rekoltenin düşük olması sebebiyle, üreticinin mağduriyetini en aza indirmek için ödeme ve alım planında değişiklik yapabileceklerini söyledi.