Marmarabirlik kapasite artırıyor

Marmarabirlik kapasite artırıyor

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, her yıl yükselen satış grafiğinin gereği olarak kapasite artırımına gittiklerini söyledi. Asa, yurt dışında etnik pazarlar dışında ürün satabilmek için ciddi bir açılımın hazırlığını yaptıklarını...

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, her yıl yükselen satış grafiğinin gereği olarak kapasite artırımına gittiklerini söyledi. Asa, yurt dışında etnik pazarlar dışında ürün satabilmek için ciddi bir açılımın hazırlığını yaptıklarını belirtti.
Marmarabirlik`in olağan mali genel kurulunda konuşan Başkan Hidamet Asa, 8 kooperatifin delegelerine son bir yıllık çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 25 Ekim 2010-4 Ocak 2011 tarihleri arasındaki kampanya döneminde toplam 29 bin 357 ton ürün alındığını, bedeli olan 104 milyon liranın tamamının 19 Ocak 2011 tarihinde ödendiğini söyledi.
1 YILLIK İCRAATIN ÖZETİ
Rekolte düşüklüğü nedeniyle, ortakların mağdur olmaması için avans fiyat yerine, nihai fiyat uygulandığını belirten Asa, kota uygulanmadığını, rekolte beyannamelerinin esas alındığını hatırlattı. Doğal afetten ürünü zarar gören ortaklara destek olmak amacıyla yardımlaşma fonundan kilo başına 35 kuruş ek ödeme yapıldığını anlatan Hidamet Asa, ürün kalitesini artırmak için iyi tarım uygulamaları konusunda üreticiyi desteklemek amacıyla kooperatiflerin mühendis kadrolarına atamalar yapıldığını, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Ziraat Bankası ile protokoller yapılarak üreticiye ek olanaklar yaratıldığını söyledi. Ayrıca, ortakların kooperatiflere olan kredi borçlarının faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelendiğini bildiren Hidamet Asa, şunları söyledi:
TUZ ORANI YÜZDE
1.5`E DÜŞÜRÜLDÜ
"Bir dünya markası haline gelen Marmarabirlik, her yıl artırdığı satışlarını karşılayabilmek için kapasite artırımına gitmektedir. Oluşturduğumuz AR-GE birimimiz, bölgemizin kendine has özellikleri bulunan sofralık zeytini, dünya pazarlarında İspanyol, İtalyan ve Yunanistan zeytiniyle rekabet edebilecek duruma getirmek için büyük çaba harcamaktadır. Etnik pazarlar dışında zeytinimizin tüketilmesi ciddi bir açılım olacaktır. Bu kapsamda entegre tesislerimizde yapılan çalışmalarla tuz oranı yüzde 1,5 seviyelerine indirilmiş ve ambalaj çalışmalarının sonuçlanmasıyla yeni ürünümüz piyasaya sunulacaktır."
Hidamet Asa, hem yurt içi hem de yurt dışındaki bayilerin yeniden yapılandırıldığını ifade etti ve ürün çeşitliliğine de değindi. İhracat rakamlarını da veren Asa, "2010`da 5 bin 374 ton satış yaparak önceki yıla göre yüzde 13.22 artış sağlanmıştır. Döviz getirisi açısından baktığımızda da 21 milyon 355 bin dolar elde edilmiş ve önceki yıla göre yüzde 17.76 artış sağlanmıştır. 24 bin ton olan toplam satış miktarımız 29 bin tona çıkmıştır" dedi.
"BÜTÜNLÜĞÜ YIKMAYA
KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"
Marmarabirlik`in, 8 kooperatifi ile bir bütün olduğunu vurgulayan Hidamet Asa, "Bu bütünlüğü yıkmaya kimsenin gücü yetmez. Birlik yönetim veya denetim kurulunda görev almayan kooperatifin dışlanması söz konusu değildir. Önemli olan kooperatifin temsilcisinin birlik organlarında görev alması değil, Marmarabirlik`in bütünlüğü ve ticari hayatının devamlılığıdır" diye konuştu.
Hiçbir kooperatif ya da ortağa ayrıcalıklı muamele yapılmadığını kaydeden Hidamet Asa, geçmişte ürün bedeli alabilmek için hatırlı kişilerin veya yöneticilerin yakını olmak gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Mehmet efendi parasını alana kadar Ahmet Ağa parasını harcardı. Bugün ise hiçbir kooperatif veya şahsın parasını erken alması söz konusu değildir. Aynı adalet, kurumumuzun her kademesi ve her türlü hizmetinde mevcuttur."
TALİHSİZ AÇIKLAMALAR
Hafta içinde basında, Marmarabirlik`in borç batağında olduğu yönünde bazı açıklamaların yer aldığını da hatırlatan Başkan Asa, şunları söyledi:
"Borç batağında olan kurumun hesapları hacizli, gayri menkulleri satışta, maaş ve borçlarını ödeyemez olması gerekir. Hangi amaca yönelik olduğu aşikar olan bu beyanları talihsizlik olarak görüyorum. Bir kurum hem borç batağında olacak, hem de Mudanya başta olmak üzere kooperatiflerimize gündem maddelerinde de görüşeceğimiz gibi yeni yatırımlar planlanacak, personel maaşları zamanında ödenecek, Türkiye`nin ilk 350 büyük firması içinde olacak. Bir terslik yok mu bu işte?
Hepsinden daha önemlisi Marmarabirlik tarihinde ilk defa kampanya bitiminden 4 gün sonra tüm ürün bedelleri ödenmedi mi?
1954 yılında kurulmuş olan Marmarabirlik`in her döneminde Mudanya temsilcileri yönetim kadrolarında aktif olarak görev almıştır. Görev almadıkları 2 yıldan beri Marmarabirlik kötü yönetiliyormuş gibi gösterilmesine ve demokratik olmayan yollarla görev almaya çalışılmasına yönetim kurulum ve Marmarabirlik`in delegeleri asla müsaade etmeyecektir."
YÖNETİM VE DENETİME GÜVENOYU
Marmarabirlik olağan mali genel kuruluna sunulan yönetim ve denetim kurulu raporları onaylanırken, 2010-11 bütçesi de kabul dildi. Genel kurul ayrıca yönetim kuruluna, vergi borçlarının yapılandırılması için, "Torba Kanun" olarak bilinen 6111 sayılı yasadan yararlanmak için yetki verdi.