Marmarabirlik´ten yağlık zeytine esnek fiyat

Marmarabirlik´ten  yağlık zeytine esnek fiyat

Başkan Asa, 2015-2016 ürün alım döneminde yağlık zeytinde değişken fiyat politikası uygulanacağını, sofralık zeytinde ise taban fiyat ve orta danede düzenleme yapılacağını açıkladı.

Başkan Asa, 2015-2016 ürün alım döneminde yağlık zeytinde değişken fiyat politikası uygulanacağını, sofralık zeytinde ise taban fiyat ve orta danede düzenleme yapılacağını açıkladı. Asa, Marmarabirlik faaliyet bölgesinde rekoltenin düşük olduğu yönündeki açıklamaların da spekülatif olduğunu söyledi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2015-2016 yılı ürün alım kampanyasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yağlık zeytin alımlarının, ortakların ana taahhüdünü aşmamak koşuluyla rekolte beyan dışında yapılacağını bildirdi. Yağlık zeytinin günün piyasa koşullarına göre fiyatlandırılacağını ifade eden Asa, ?Marmarabirlik olarak kampanya döneminde, yağlık zeytinde gerek ülke genelinde gerekse dünya piyasalarındaki arz ve talep dengesini dikkate alarak, değişken fiyat politikası uygulayacağız? dedi.
TABAN VE ORTA DANEDE İYİLEŞTİRME
Marmarabirlik´in alım fiyatlarını belirlemek için üretici-tüketici dengesini koruyarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Asa, ?Ortaklar arasında tavan fiyatlarla ilgili farklı rakamlar telaffuz edilmektedir. Tavan fiyat beklentisinin, iri daneli zeytindeki ortalama yüzde 20 fire oranı hesaplandıktan sonra havuzdaki iri dane fiyatları ile değerlendirilmesi gerekir. Ürün alım politikalarımız açısından baktığımızda, ortaklarımız her zaman olduğu gibi sadece tavan fiyat beklentisi içinde olmasınlar. Bu yıl kampanya döneminde, özellikle taban fiyatta ve orta daneli zeytinde iyileştirme yapmayı planlamaktayız? diye konuştu.
Başkan Asa, Marmarabirlik´te her kampanya döneminde bir önceki yılın fiyat garantisi üzerinde fiyatlandırma yapıldığına dikkat çekerek, hiçbir tarım ürününde fiyat garantisinin korunduğu bir sistem olmadığını vurguladı.
BEYAN İÇİN 30 EKİM SON GÜN
Asa, 2015-2016 kampanya dönemi öncesi ortakların teslim edeceği zeytin miktarına yönelik beyanname alımlarının 28 Eylül´de başladığını da hatırlatarak, üretici ortakların 30 Ekim´de sona erecek beyanname dönemi için geç kalmamaları gerektiğini söyledi. Rekolte beyan döneminin ardından alım kampanyasının başlayacağını dile getiren Asa, ?Bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır? ifadelerini kullandı.
REKOLTEDE TABLO OLUMLU
Başkan Asa, Marmarabirlik´in faaliyet bölgesinde ürün olmadığı yönündeki açıklamalara da tepki göstererek, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve spekülatif olduğunu söyledi. Bölge rekolte tahminlerine göre olumlu bir tablo göründüğünü dile getiren Asa, şöyle devam etti:
?Marmarabirlik rekolte tahmin komisyonunca bölgede yaklaşık 100 bin tonluk tahmini rekolte tespiti yapılmıştır. Bu rakam geçtiğimiz yılın rekolte miktarı ile karşılaştırıldığında oldukça iyimser bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu yıl rekoltenin 2014´e göre yüzde 60-70 oranlarında daha fazla olması beklenmektedir.? Haber Merkezi