TÜBİTAK, Marmara Araştırma Gemisi’yle açılarak Marmara Denizi’nde incelemelerde bulunan 9 bilim insanı, denizin alt tabakasında oksijenin tükenme düzeyine geldiğini belirledi.
Baş uzman araştırıcı Sabri Mutlu, “Oksijen, şu an sıfır düzeyinde. Eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirileme başlanacak. O zaman da, Karadeniz’in dibi gibi hidrojen sülfür tabakası oluşmaya başlayabilir” açıklamasında bulundu.
TÜBİTAK, Deniz ve Denizcilik konusunda Ulusal Deniz Araştırmaları Merkezi’nin 41 metrelik TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple, kirleticilerin deniz ortamında etkilerinin saptanması için sefere çıktı. Islak laboratuvar, kuru laboratuvar, biyoloji laboratuarı, ısı kontrollü laboratuvar ve bilgisayar laboratuarının bulunduğu gemiyle sefere çıkan ekip, 14 gün boyunca, denizin 150 noktasından numuneler alarak laboratuarlarında incelemeler yapacak. Seferin ilk gününde, “Rozet Örnekleme” cihazı, ekip tarafından denize indirilerek, belirli metrelerde sudan örnekler alındı. Cihaz, gemiye çıkarıldıktan sonra örnekler, alındıkları metrelere göre şişelendi ve laboratuarlarda incelendi. Sudan alınan numunelerin ardından denize bırakılan bir ağ ve kepçe yardımıyla dip çamurundan da örnekler alındı. Dip suyunda bulunan oksijen düzenli olarak izlendi. Denizin üst tabakasında oksijen normal düzeydeyken, alt tabakasında ise canlı yaşamı için 2 miligram olması gereken oksijen miktarı sıfır miligram olarak saptandı. Uzmanlar, oksijenin sıfır düzeyinin de altına düşmesi durumunda oksijensiz solunumun gerçekleştirilmeye başlanacağını duyurdu. Hidrojen sülfür tabakanın oluşma olasılığına karşı da uyarı yapıldı.
Haber Merkezi