Tarih: 07.03.2023 21:40

MECLİSTE DEPREM ÖNLEMLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Facebook Twitter Linked-in

Erdek’te deprem tehlikesinin önlenebilmesi adına meclis kararı teklifi oybirliğiyle imar komisyonuna gönderildi.
İmar komisyonuna gönderiken raporda şu maddeler yer aldı;
“Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli Doğu Anadolu fayı ve kolları üzerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sebebi Güney Doğu Anadolu bölgemizde büyük bir yıkıma sebebiyet vermiş, 3 yıl önce inşaat faaliyeti tamamlanmış yapıların dahi yıkılması, deprem bölgesinde yapılmış yeni yapılar için dahi güvenli tarafta kalabilmek amacı ile ek önlemlerin alınmasının yerinde bir karar olacağını göstermiştir.           
Bölgemizde 20 den fazla aktif fay zonu bulunmakta olup, Büyüklüğü 7,2 olması beklenen Yenice- Gönen Fayı, Büyüklüğü 7,2 Balıkesir- Gökçeyazı Fayı, Kuzey Anadolu Fay Hattının güney kolu olan 6,5 büyüklüğünde deprem üretebilecek Bandırma-Erdek-Edincik fayı ve Büyüklüğü 7,4 ve 7,7 arasında Kuzey Anadolu Fay Hattı segmentlerinde gerçekleşmesi beklenen Marmara Depremi İlçemiz açısından tehlike oluşturmaktadır. Bu kapsamda İlçemizdeki deprem tehlikesinin minimuma indirilmesi amacı ile aşağıdaki maddelerde belirtilen önlemlerin ilçemiz bünyesinde yapılacak yeni yapıların inşaatında uygulanması öngörülmektedir. 
1) İlçemizde kıyı kenar çizgisinden itibaren 150 metre genişliğindeki Önlemli Alan 5.1 kapsamında kalan tüm parsellerde Zemin Etüt Raporu yapılması dahilinde 30364 sayılı 18.03.2018 tarihli Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin EK16D maddesinde atıfta bulunulan Permeasyon-Kompaksiyon Enjeksiyon, Jet Grout, Derin Karıştırma, Fore Kazık vb yöntemler ile zemin güçlendirilecektir. Kıyı kenar çizgisinden 150 metre mesafenin dışında kalan parseller ile ilgili yapılacak Zemin Etüt çalışmalarında sıvılaşma potansiyeli tespit edilmesi halinde Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin EK16D maddesinde atıfta bulunulan Zemin İyileştirme Yöntemleri ile iyileştirme yapılacak, Sıvılaşma potansiyeli bulunmayan parsellerde dahi grobeton altından itibaren 30 cm kalınlığında kırma taş ile şilte tabakası yapılacaktır. 
2) Meteorolojik veriler kapsamında Balıkesir ilinde Don derinliği -0,80 ve -0,40 metre arasında değişmekte olup, nizami bir uygulamanın yapılabilmesi amacı ile Don derinliği - 0,80 metre olarak alınacaktır, Bu bağlamda; tasarlanacak yapıların temel üst kotu -0,80 metre olarak tasarlanacaktır. 
3) İlçemiz geneli ve mahallelerinde tüm betonarme yapıların temel tasarımlarında sadece Radye temel sistemi uygulanacak ve temel çevresine drenaj sistemleri kurulacaktır.
4) Ayrık Nizam inşaatlarda Radye temel sistemi ampatmanlı çözülecektir. 
5) Bitişik Nizam inşaatlarda, çekme mesafesi boyunca Radye temel; ampatmanlı çözümlenecektir. 
6) Yapıların Kolon-Kiriş-Döşeme betonarme tasarımında yapının taşıyıcı sistemi çerçeveli sistem veya perdeli çerçeveli sistem; Döşemesi Plak-Kiriş olarak dizayn edilecek, Kotlar boyunca devam eden kolonlarda en-boy’da küçülmeler yapılmayacaktır.
7) İlçemiz genelinde yapılacak olan inşaatların betonarme imalatlarına yönelik sırası ile; a) Kazı-Hafriyat kot kontrolü (Kazı vizesi) b) Temel Grobeton, İzolasyon, Temel Kalıp ve Donatı Kontrolü (Temel vizesi) c) + kot seviyesine çıkılan Subasman Kontrolü (Subasman vizesi) Aşamaları ile Arazi kontrol vizeleri; sorumlu Şantiye şefinin sahada bulunması ve tutanak altına alınması şartı ile sağlanacaktır. Sorumlu şantiye şefinin sahada bulunmaması halinde, kontroller yapılmayacak ve imalatın devamına izin verilmeyecektir. 
8) İlçemiz genelinde ve mahallelerinde Yapı ruhsatı bulunmayan, imara aykırı yapılaşmalara beton santrallerince beton verilmeyecek ve mahalinde beton döküm faaliyeti yapılmayacaktır. Bu faaliyetlerin tespiti, önlenmesi ve cezai yaptırımı Belediyemiz ilgili Müdürlüklerince yapılacaktır.
9) Katların beton döküm imalatlarında Tabliye, Kiriş ve Kolon betonlarının birlikte(Monolitik Döküm) tulum olarak dökülerek soğuk derz oluşturulmayacak, bitişik nizamda kat betonları dökümlerinde dilatasyon (XPS Köpük vb) uygulamaları yapılacaktır. 
10) İlçemiz genelinde yapılacak yapılarda Sismik İzolatörlerin kullanılması sağlanacaktır. 
11) Ayrık Nizam Yapılarda, 2 metre derinliğinde kapalı veya açık çıkma yapılması istenmesi halinde; 2 metre çıkma önüne, çıkma derinliği olan 2 metreye ilave olarak 50 santimetre uzunluğunda saçaklar yapılmayacaktır. 
12) İlçemiz genelinde yapılacak tüm inşaatlarda bina ana girişleri; merdivene, asansöre ve giriş katındaki bağımsız bölümlere ulaşıncaya kadar, bina giriş kotu ile aynı kotta olacak şekilde engelsiz, merdivensiz ve rampasız biçimde, düz şekilde tasarlanacaktır.
13) Tüm yapılarda dış akslar boyunca deprem perdeleri yapılacaktır. 
14) Bitişik nizam yapılarda çatı aralarında saçak mesafesi içerisinde kapalı çıkma sayılan kalkan duvarları yapılmayacaktır. 
15) Ayrık Nizam yapılarda çatı aralarında saçak mesafesi içerisinde kapalı çıkma sayılan kalkan duvar yapılması halinde; çatı aralarının kullanılabilir kısımları, (kafayı kurtarma mesafesi h=1.80 metreden sonra olan kısımları) inşaat alanlarına ve emsal hesabına dahil edilecektir. 
16) Tüm yapılarda Asma kat yapılmasına müsaade edilmeyecektir. 
17) Tüm yapılarda temel bohçalama ve izolasyonları yapılarak yapı temeli yeraltı suyuna karşı korunacaktır.

Haber: ÖNDER BALIKÇI
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —