Tarih: 12.02.2013 00:00

MELSA modeli kıyılar için umut veriyor

Facebook Twitter Linked-in

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Türkiye kıyılarının etkin ve verimli yönetiminin sağlanması yolunda önemli mesafe kat edildi. Projenin temel hedeflerinden olan finansal sürdürülebilirlik ve kapasite geliştirmeye yönelik olarak birbiri ardına gelen başarılı sonuçların yanı sıra, 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren MELSA da çok önemli başarılara imza atıyor.
İl Özel İdaresi kurdu, Sayıştay denetliyor
MELSA, 1995 yılında Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü ve Muğla`ya Hizmet Vakfı işbirliğiyle; Muğla El Sanatları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adıyla kuruldu. Sermayesinin yüzde 75`i İl Özel İdare Müdürlüğü`ne yüzde 25`i de Muğla`ya Hizmet Vakfına ait olan MELSA, Sayıştay denetimine tabi bir devlet iştiraki olarak çok önemli faaliyetler yürütüyor.
Turizme hayat veriyor
Mevcut sermaye ve denetim yapısıyla pek çok ilke imza atan MELSA; Ölüdeniz Tabiat Parkı, Ölüdeniz Babadağ Mesire ve Hava Sporları Merkezi, Fethiye Saklıkent Kanyonu, Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkı Günübirlik Alanı, Gökova Akbük Günübirlik Alanı, Akçapınar Uçurtma Sörfü Alanı, Bardakçı Plajı, Kovanlık Mesire Yeri, Gümbet kafeterya ve hediyelik eşya mağazası, Sakartepe Seyir Terası ve 2011 turizm sezonunda Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında Avrupa`nın En İyi Plajı ödülüne layık görülen Belceğiz Halk Plajı gibi tesis ve alanları başarılı bir şekilde işleterek turizme önemli katkılarda bulunuyor.
Ormancı Türküsü`nün geçtiği mekâna sahip çıktı
Turizm faaliyetlerinin yanı sıra, bölge için önemli kültürel geçmişi olan dokumacılık alanında da üretime destek olan MELSA, tarihe mâlolan mekânlara da sahip çıkıyor. Muğla`nın ilk belediye başkanı Hacıkadızade Süleyman Efendiye ait Hacı Kadı Evi; Ormancı Türküsü`nde adı geçen ve türküye konu olan olayın geçtiği yer olan, Çaybükü Köyü`nde bulunan Belen Kahvesi; Çaybükü Köyü`nde bulunan ve yine türküde adı geçen eski değirmen binası; Türkiye`nin ilk müzecisi ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1891-1894 yılları arasındaki Lagina Antik Kenti arkeolojik kazı evi olarak kullanılan bina; öğretmen Hacı Şükrü Bey`in evi ve Toksöz Konağı gibi tarihsel ve kültürel değeri yüksek olan bina ve mekânlar restore edilip işletmeye açılıyor. 
2012`de sosyal sorumluluğa aktarılan para 2 milyon 241 bin Lira
İşletilen alan, mekân ve tesislerden elde edilen gelirlerin büyük bir kısmı ise, Milli Eğitim okulları başta olmak üzere, resmi kurumlar, köyler ve beldeler, dernekler, festivaller, etkinlikler, spor kulüpleri ile engelliler, şehit yakınları ve yardıma muhtaç kişilere ve üniversite öğrencilerine burs olarak dağıtılıyor. 2012 yılında bu amaçla dağıtılan miktar yaklaşık 2 milyon 241 bin Lira olarak gerçekleşti. 
Dünya ülkelerine model olarak sunuluyor
Korunan alanların korunması ve buralardan elde edilen gelirle gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri ve yaratılan istihdam gibi çalışmalardan dolayı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında MELSA işletim sisteminin 3`ücü dünya ülkelerine model olarak sunulması hedefleniyor. Bununla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde çalışmalar devam ederken MELSA, Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında belirlenen hedeflerden finansal sürdürülebilirlik ve kapasite geliştirmeye yönelik olarak; özellikle kıyıların akılcı, düzenli kullanımı ve de denetlenmesini de sağlayan başarılı bir model olarak öne çıkıyor. 
Proje hakkında:
Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —