Söyleşi : Taygun ERTAN
Meslekte onurla geçen tam 50 yıl. Yarım asır. Dile kolay!
1954 yılında, Erdek´te doğan, ?Gözde Kuaför?ün sahibi Mustafa Demiray, mesleğinde 50. yılını kutluyor.
İlkokuldan sonra, o günkü ismiyle Beden Terbiyesi Müdürlüğü´nde çalışan ve müdürlüğe bağlı Erdek Zeytinliada´daki Dinlenme Tesisleri´nin sorumluluğunu da üstlenen babası Hasan Demiray tarafından, ilk ustası berber Mehmet Erin´in yanına çırak olarak verilmiş, Mustafa Demiray. İkinci ustasının ise Aziz Tutucu olduğunu belirten Demiray, ?Ancak uzun süre sonra öğrendim ki, babam, beni, mesleği öğrenmem için yanına bıraktığı Mehmet Erin´in, bana verdiği haftalıkları cebinden ödüyormuş? diyor.
1978 yılından beri vergi mükellefi olduğuna dikkati çeken Mustafa Demiray´a göre kuaförlük-berberlik, tam bir sabır mesleği. Müşteriyle sevgi ve saygıya dayalı iletişim kurmak, meslekte başarının altın anahtarı. Velinimet olarak kabul ettiği müşteriyle saygılı ve sıcak ilişkiler kurmanın önemine özellikle dikkati çeken Mustafa Demiray, şunları anlatıyor:
?Mesleğimi yıllardır severek yapıyorum. 50 yıllık meslek yaşamım boyunca kendimi, iş yerimi hep yenilemeye çalıştım. Meslekteki çağdaş gelişmeleri yakından izlemeye özen gösteriyorum. İşyerim hâlâ kiralık ama iki kızımdan birinin öğretmen, diğerinin ise gıda mühendisi olmasında mesleğim için akıttığım alın teri vardır.?
Mesleğin geleceğini pek parlak görmüyor, Demiray. Bunu da, meslekte artık çırak yetişmemesine bağlıyor. 12 yıllık zorunlu eğitimin, meslekte çırak yetişmesinin önündeki en büyük engel oluşturduğuna dikkati çeken Demiray, şu değerlendirmede bulunuyor:
?Erdek´te en çok çırak yetiştiren kuaförlerden biriyim. Benim yetiştirdiğim, hâlen 3-4 kuaför-berber var, ilçemizde. Bu da bana mutluluk veriyor. Onlarla gurur duyuyorum. Hâlen yanımda çalışan arkadaşlara da hep sevgi, saygı ve hoşgörüyle yaklaşıyorum. Onlar da, çok sabırlı bir patron olduğumu söylüyorlar. Sabır ve sebat, zaten bu mesleğin temelindeki harç gibi. Tek isteğim, yanımda çalışanların, iyi yönlerimi örnek almalarıdır.?
Çocukların tıraşlarını yaparken ayrı bir özen gösterdiğinin altını çizen Mustafa Demiray´a göre, bu durum çok önemli. Çünkü, çocukların berberden korkmamaları ve sıkılmamaları gerek. Bu nedenle, tıraşları sırasında onları oyalayıp eğlendirmeye dikkat ediyor.
Meslekte eski kazançların geride kalmasına karşın durumlarına şükrettiklerini vurgulayan Demiray, şöyle konuşuyor:
?Tabii ki, eski işlerimiz bugüne göre çok daha iyiydi. Çünkü, eski yıllarda vatandaşların ekonomik durumları, bugün ile kıyaslanmayacak kadar iyi olduğundan işlerimiz canlıydı. Eskiden, sakal tıraşlarını bizde olan vatandaşlar, artık evlerinde kendileri tıraş olmayı tercih ediyorlar.?
Demiray´ın, 50 yıllık meslek yaşamı boyunca yaşadığı anıları arasında, Erdek´te yazlığı bulunan ünlü bestekâr Avni Anıl´la dostluğu özel bir yer tutuyor. Mustafa Demiray, ?Bugün, rahmetle andığım Avni Anıl üstadımızla, 1975 yılında, ikinci ustam Aziz Tutucu´nun yanında çırakken tanışmıştık. Daha sonraki yıllarda da hep dükkânıma gelerek, bana tıraş oldu, büyük üstat. Bugün bile Avni Anıl´ın çocukları, Erdek´e geldiklerinde, ?baba dostu´ olarak gördükleri beni hep ziyaret ederler? diye konuşuyor.
GALATASARAYLILAR DERNEĞİ KURUCUSU
1997 yılında, ?Erdek Galatasaraylılar Derneği?nin de kurucu başkanı, Mustafa Demiray. Sporla ilgili anıları arasında, Erdek´e gelen dönemin Galatasaray Kulübü Futbol Şubesi Sorumlusu Ergun Gürsoy´u ağırlaması ve Avrupa´da, ?Altın Ayakkabı? ödülünü alan Galatasaraylı Tanju Çolak´ı, bu ödülü aldığı yıl, Erdek´te tıraş etmesini başlarda sayan Mustafa Demiray, ?Galatasaray, en büyük sevdalarımdan biridir? dedi.