MHP Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin 15.maddesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldığı konuşmasında, Erdek'in en önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık ve zeytinciliği anlattı.
Balıkesir ili genelinde 810 bin 290 hektar alanda zeytin üretiminin yapılmakta olduğunu ve yaklaşık 9,9 milyon adet yağlık zeytin ağacı ile tarım arazilerinin % 17’lik kısmını oluşturduğunu ifade eden Yüksel “Zeytin, üretim alanı olarak 2 ana bölgemiz mevcuttur. Bu bölgeler Edremit Körfez bölgesi ve Erdek Körfez bölgesidir. Edremit Körfez Bölgemizde yetişen zeytin çeşidi ‘Ayvalık’ olup mahsulün % 85-90’ı yağlık olarak, geri kalanı gerek yeşil gerekse siyah sofralık olarak değerlendirilir. Erdek Körfez Bölgemizde yetiştirilen zeytinlerin büyük çoğunluğu ‘Gemlik’ çeşidi olup mahsulün % 90-95’i sofralık olarak geriye kalanı ise yağlık olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda; Zeytin üretiminde ‘var yılı yok yılı’ etkisinin azaltılması, zeytin çeşitlerinin ıslahı, sulama, ilaçlama ve gübreleme gibi bakım işlemlerinin modernize edilmesi için zeytin üreticilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Analize dayalı gübrelemeyi teşvik edici önlemler alınmalı, üretim bölgelerine yakın olan ve üreticilerin yaprak ve toprak analizlerinin kolaylıkla yapılabileceği bölgesel laboratuvarların sayıları arttırılmalıdır.” dedi.
Balıkesir’in, hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan bir şehir olduğunu ve 290 km’lik kıyı bandının 115 km’sinin Ege Denizi’nde, 175 km’sinin ise Marmara Denizi’nde bulunduğu bilgisini paylaşan Milletvekili Yüksel, “995 adet ruhsatlı gemi, 7 bin profesyonel balıkçı, 3 bin 151 amatör balıkçı ve 27 adet su ürünleri işleme tesisi ile şehrimiz Türkiye’deki balıkçılık sektöründe önemli bir rol oynamaktadır. Sadece Erdek İlçemizin Çakıl ve Karşıyaka kırsal mahallelerinde 310 balıkçı gemisi ile doğrudan 2.000 kişi istihdam edilmekte olup, yan sektörler ile birlikte bu rakam 8.000’i bulmaktadır. 2022 yılında Türkiye ekonomisine 800 milyon Türk Lirası katkı sağlayan Çakıl ve Karşıyaka kırsal mahallelerimiz ihracata 1.500 ton karides, 400 ton orkinos ve 15 bin ton hamsi ile katkıda bulunmuştur.” açıklamasında bulundu.
Marmara Denizi’nde, özellikle Kapıdağ bölgesindeki limanların, geçmiş yıllarda yapılmış olması ve derinlik özelliklerini kaybetmiş olmasından dolayı, tekne kapasitesini karşılayamadığını belirten Milletvekili Yüksel “Bu sebeple, balıkçılarımızın en önemli istek ve talepleri, limanların derinleştirme ve genişletme çalışmalarının bir an önce yapılmasıdır. Bir diğer husus ise, dönemsel avcılık yapan balıkçılarımız, rızkının peşinde koşmakta olup, farklı illerdeki limanlara uğradıklarında, balıklarını sevk edecekleri alanlar kısıtlandığından balıkçılarımız mağdur olmaktadır. Talebimiz, limanlarda anlaşmalar yapılırken, balıkçı teknelerinin ihtiyaçlarını karşılaması adına yer gösterilmesidir.” diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi