Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Midye çiftliği, Turanlar´ı ayağa kaldırdı

Midye çiftliği, Turanlar´ı ayağa kaldırdı

Mahalle halkı: ?Böyle bir çiftliğin kurulması bölgemizde turizm ve balıkçılığı bitirir?

Kocaman Balıkçılık İthalat ve İhracat Limited Şirketi´nin, Erdek´e bağlı kırsal Turanlar Mahallesi´nde (eski köy) midye çiftliği kurma girişimi, mahalle halkının büyük tepkilerine neden oluyor. Şirketin, Turanlar sahilinde, 52 dönümlük (52 bin metre kare) alanda midye çiftliği kurmasına karşı çıkan vatandaşlar, yaklaşık 400 imza toplayarak, bu imzaları başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Balıkesir Valiliği, Balıkesir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erdek Kaymakamlığı ve birçok ilgili makama ilettiler. Bu arada, ?turizm bölgesi? kapsamında bulunan bölgeye midye çiftliği kurulabilmesi için öncelikle ilgili Bakanlığın izni gerektiği, böyle bir izin olmadığı halde Balıkesir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nün, bölgede, midye çiftliği kurulması için çalışmalar yapılmasına izin verdiği ortaya çıktı. Turanlar halkı, ?Bakanlığın vermediği bir izne rağmen, bu müdürlük nasıl olur da bölgede midye çiftliği kurulması konusunda çalışmaların başlatılmasının önünü açar? Bu durum, bir kurumun, kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanması anlamına gelir? dediler.
VATANDAŞLAR NE DİYOR?
Bu arada, Turanlar´da kurulma girişimlerinde bulunulan midye çiftliği ile ilgili olarak vatandaşların da görüşlerini aldık.
RIDVAN DOLAN (Eski muhtar): ?Kurulmak istenen midye çiftliğinin yeri tamamen mahallemizin içindedir. Bu bölge, denize girilen 500-600 metrelik sahili kapsamaktadır. Zaten yapılan limanımızın 500 metresi de taş yığınlarına gitmiştir. Bu midye çiftliği, sahilimizde büyük kirlilik yaratacağından, zaten tek gelir kaynağımız olan turizmimizin de bitmesi anlamına gelir. Buna izin vermeyeceğiz ve yasal zemindeki mücadelemizi sonuna dek sür düreceğiz.?

NECDET AKBAY: ?Erdek´in ve Güney Marmara´nın denize girilen en güzel yerlerinden biri olan Turanlar sahilinin göbeğine bir midye çiftliği kurmak, doğamızı ce turizmimizi katletmek anlamına gelir. Bu bölge, sahilimizin gözbebeğidir. Bu koylarda her yıl bin kişi denize girmektedir. Topladığımız çok sayıda dilekçeyi, yetkili makamlara ilettik. Bu arada Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ile de geçtiğimiz Cuma günü görüşerek, tepkilerimizi belirttik.?
İLKER DOLAN: ?Turanlar, Erdek Körfezi´nin turizme en elverişli bölgesidir. Bu gerçeğe rağmen buraya bir midye çiftliği kurmak, turizmi baltalamaktan farksızdır. Topladığımız çok sayıda imzayı taşıyan dilekçeyi, ilgili makamlara ilettik. Turizmden yediğimiz ekmeğimizin elimizden alınmasına seyirci kalmayacağız.?
AYHAN ÇAKIR(Balıkçı): ?Midye çiftliği yapılmak istenen bölge, en işlem plajlarımızın bulunduğu yerdir. Bu çiftliğin gerçekleşmesi, hem turizmi, hem de balıkçılığı bitirir. Üstelik, ruhsat alındığı takdirde bu bölgenin 200 metre civarına vatandaşlar sokulmayacakmış. Durumu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´a da ilettik. O da Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini arayarak, bilgi aldı. Ancak anlamadığımız bir nokta şudur: Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilgili Bakanlığın ve genel müdürlüğün bu konuda izni olmadığı halde nasıl olur da, sahilimizde midye çiftliği kurulması için Kocaman Balıkçılık Şirketi ile resmi yazışmalarda bulunabilir.?
Vatandaşlar, İlhanlar Mahallesi´nde de böyle bir midye çiftliği bulunmasına karşın bu çiftliğin, sahile çok uzak olması nedeniyle o mahalleyi fazla etkilemediğine dikkati çekerken, ?Ancak, mahallemize kurulmak istenen çiftlik, tümüyle plajlarımızın bulunduğu bölge? dediler.
Haber : Taygun Ertan



gürcan yayıkçı
5.07.2015 13:13:48
Bu kadar güzel bir koya midye çiftliği kurmaya çalışmak hangi zihniyetin düşüncesidir anlam vermek mümkün değil. Arada particilik varsa buraya vatandaşa cehennem yaparlar. Kaç tane denize girebilecek koy varda en güzel denizi olan Turan köyü çiftlik yapmaya çalışıyorlar anlam veremiyorum. Erdek halkına burada büyük görev düşüyor kesinlikle buna izin vermemeliler.

  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli