CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´in sağlıkla ilgili göstergelerini ve bu konuda yaşanan sorunları bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Akın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ?Son zamanlarda sağlıkla ilgili çok sayıda telefon alıyorum. Seçim bölgemde yaptığım gezilerde hastaneleri de ziyaret ediyorum. Hastaları ve hasta yakınlarını dinliyorum. Sağlık çalışanları ile sohbet ediyorum. Bu konuyla ilgili gözlemlerim ve tespitlerim var. Hastanelerin bazı bölümlerinde hekim ve sağlık personeli eksiklikleri var, bu nedenle hastalar mağdur oluyorlar. İlçelerimizde de önemli sıkıntılar olduğunu biliyorum.? dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu´nun Kasım 2015 verilerine göre sağlık personeli başına düşen kişi sayısı bakımından Balıkesir´in Türkiye ortalamasına göre daha olumsuz durumda olduğuna yer verdiğini hatırlatan Akın, ?Hekim başına düşen kişi sayısı Türkiye ortalaması 573 iken, Balıkesir´de bu sayı 760´dır. Hemşire başına düşen kişi sayısı Türkiye ortalaması 545 iken Balıkesir´de 550´dir. Sağlık kurumlarında hastane yatağı başına düşen kişi sayısında da Balıkesir´in iyi durumda olduğu söylenemez. Hastane yatağı başına düşen kişi sayısı Türkiye ortalaması 376 iken Balıkesir´de 401´dir. Ayrıca hekim başına, hemşire başına ve hastane yatağı başına düşen kişi sayısı bakımından ilçelere göre dağılımda daha ciddi sorunlar olduğu gözlenmektedir. Komşu illerde bu konudaki verilerin Balıkesir´den daha iyi olduğu bilinmektedir.? Diye konuştu.
Akın, Sağlık Bakanına şu soruları yöneltti: Bu konuyla ilgili olarak: ?1000 nüfus başına düşen hekim ve hemşire sayısı bakımından ülkemiz ortalaması ile OECD ortalaması ve AB ortalaması karşılaştırıldığında durum nedir? Balıkesir geneli ve ilçelere göre aile hekimi başına düşen kişi sayısı nedir? Yeterli, düzenli ve kaliteli sağlık hizmeti verilebilmesi açısından bu konudaki dağılım yeterli midir? Balıkesir´de özellikle yazlık nüfusu çok yüksek olan ilçelerimizde aile hekimi görevlendirmesi yapılırken yazlıkçılar nedeniyle ortaya çıkan ilave nüfus dikkate alınmakta mıdır? Yaz dönemlerinde yazlıkçıların yaşları itibariyle sağlık hizmetlerine daha çok ihtiyacı olacağı düşüncesiyle aile hekimlerinin iş yüklerinin gereğinden fazla artmasını önlemek için hangi önlemler alınmaktadır? Kasım- Mayıs ayları arasında aylık poliklinik muayene sayısı, aile hekimi ve hastaneler bazında nedir? Mayıs- Kasım ayları arasında aylık poliklinik muayene sayısı aile hekimi ve hastaneler bazında nedir? Yaz dönemlerinde ortaya çıkan nüfus yoğunluğu nedeniyle verilen sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmemesi için hangi önlemler alınmaktadır? Balıkesir geneli ve ilçelere göre uzman hekim başına düşen kişi sayısı nedir? Balıkesir´de 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarının her birinde görevli hekim ve diğer sağlık personeli sayısı yeterli midir? Balıkesir geneli ve ilçelere göre diş hekimi başına düşen kişi sayısı nedir? Sağlık Bakanlığının programında olan tüm aşılar için Balıkesir´de aşılama oranları nedir? Balıkesir´de hastanelerin her biri sağlık personeli, araç, gereç ve tıbbi donanım açısından yeterli düzeyde midir? Hastanelerin bu konudaki eksiklikleri ne zaman tamamlanacaktır? Susurluk Devlet Hastanesi 1950´li yıllardan kalma eski bir binada hizmet vermeye çalışmaktadır. Hastanede bazı alanlarda uzman hekim yoktur. Tıbbi donanım açısından önemli eksiklileri bulunmaktadır. Susurluk Devlet Hastanesinin daha iyi sağlık hizmeti verebilmesi için uzman hekim eksikliği ile tıbbi donanım eksikliği ne zaman giderilecektir? Balıkesir Devlet Hastanesi Onkoloji servisinde tek hekimin bulunduğu, günde 100 hastaya hizmet vermek zorunda kaldığı, hastaların hekim ve diğer sağlık personeli eksikliği nedeniyle sıkıntılı durumda saatlerce sıra beklediği belirtilmektedir. Balıkesir Devlet Hastanesindeki bu sorun ne zaman çözülecektir? Yeterli sayıda hekim ve diğer sağlık personeli ataması yapılacak mıdır? Balıkesir´de 2016 yılı için sağlık alanında yapılacak yatırımlar nelerdir??
Haber Merkezi