Tarih: 02.08.2014 20:59

Milletvekili Akova, Mermer Ocaklarının Marmara'yı tahrip ediyor mu?

Facebook Twitter Linked-in

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Marmara Adası’ndaki mermer ocaklarının yarattığı tahribat hususunu TBMM gündemine taşıdı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Akova, önergelerinde şu hususlara değindi: “Türkiye’nin ikinci büyük adası olan Balıkesir’e bağlı Marmara Adası madencilerin işgali ile çok ciddi tahribata uğramaktadır. Dünyanın en kaliteli mermerinin çıkarıldığı Marmara Adası’nda mermer rezervinin azaldığı, ocaklar kapandıktan sonra yeniden ağaçlandırma yapılmasının mümkün olmayacağı dile getirilmektedir. Marmara Adası’nda maden ocaklarının işletilmesiyle ilgili denetimlerin yeterli düzeyde ve gereğince yapılmadığının yanı sıra maden ocaklarının çevreye verdiği tahribatla ilgili denetimlerinde gereğince yapılmadığı şikâyetleri tarafıma iletilmiştir.”
Akova, bu bağlamda şu soruları yöneltti: “Marmara Adası’nda kaç adet maden ocağı işletmesi vardır? Marmara Adası’nda kaç tane şirkete maden arama izni verilmiştir? Adada kaç şirkete lisans verilmiştir? Marmara Adası’nda maden ocaklarının yarattıkları tahribat incelenmiş midir? Marmara Adası’nda maden ocaklarının yasak olmasına rağmen Saraylar Mahallesinde yaşam mahallerine çok yakın çalıştıkları doğru mudur? Doğruysa yasak olan bu duruma neden izin verilmektedir ya da göz yumulmaktadır? Maden ocaklarının maden işletme sahalarında bulunan koruma altına alınması gereken tarihi eserleri tahrip ederek yetkililere haberdar etmemesi ile ilgili herhangi bir denetleme ve uyarı yapılmış mıdır? Marmara Adası’nda maden ocaklarının yarattığı tahribat ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Marmara Adası’nda maden ocaklarının çevreye verdiği tahribatın rehabilitasyonu için herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Yapılmıyorsa ne zaman yapılması düşünülmektedir? Marmara Adası’nda maden ocaklarının delik deşik ettiği alanlarda, maden rezervleri bittikten sonra nasıl bir düzenleme yapılması planlan maktadır? Maden ocaklarının çevreye verdiği zarara ne zaman dur denilecektir?”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —