Milli Park yönetmeliğinde yapılan değişiklik mecliste

Milli Park yönetmeliğinde yapılan değişiklik mecliste

Milli Parklara ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik soru önergesi olarak meclise sunuldu.

Milli Parklara ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik soru önergesi olarak meclise sunuldu.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Parklar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile Milli Parkların geleceğinin belirsiz hale getirildiğine dikkat çekti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı`na dönük üç ayrı soru önergesi hazırlayan Gümüş, kanunen Milli Park sınırları içerisinde gelişme planları olmadan hiçbir yatırım yapılamazken yönetmelik değişikliği ile bu durumun baypas edilmeye çalışıldığını söyledi.
Yönetmelik suistimale açık
 28945 Sayılı ve 18.03.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Parklar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile yönetmeliğin 5.maddesine şu ifadeler ekleniyor: İçme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir.”
CHP Milletvekili Gümüş, yönetmelikte yapılan değişiklikte içme suyu ihtiyacı konu edilerek gelişme planlarının devreden çıkarıldığını söyledi. Milli Parklar Kanununa göre milli park sınırları içerisinde bir tasarruf yapılmadan uzun devreli gelişme planları yapılıyor ve ilgili Bakanlıklar plan çalışmalarına katılıyor. Ancak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın yönetmeliği acil içme suyu ihtiyacı tespit etmesi durumunda bu zorunluluğu kaldırmayı ve inisiyatifi tamamen bu bakanlığa devretmeyi hedefliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gümüş, şunları ifade etti: "Milli Parklarımız son derece hassas, son derece kıymetli, son derece özel yerlerimizdir. Her yerde planlı hareket etmek gerekir ama özellikle milli parklar sınırları içerisinde planlı olmak çok daha gereklidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın yönetmeliğinde "acil su ihtiyacı olması durumunda" deniliyor. Böyle çok acil bir durum olduğunda zaten ilgili kurumlar olağanüstü toplanarak ihtiyacı karşılayabilirler. Ucu açık ifadelerle kanunların kenarından dolaşma gayretleri yanlıştır. Ama milli parklarımız gibi hassas alanlarda daha da yanlıştır. Böyle hassas yerlerde planlı olmakta ne sakınca olabilir?"