Bugün, 4 Ekim 2024 Cuma

MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Şengün: “Kimya sektöründe ithalat sarmalından kurtulmalıyız

MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Şengün:  “Kimya sektöründe ithalat sarmalından kurtulmalıyız

Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde 2003 yılında kurulan MKS DevO Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, “Kimya sanayimizi orta ve yüksek teknolojiye yükseltmek zorundayız” dedi.

Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde 2003 yılında kurulan MKS DevO Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, “Kimya sanayimizi orta ve yüksek teknolojiye yükseltmek zorundayız” dedi.

240 çalışanı bulunan kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanı Şengün, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında, kimya sektöründeki teknoloji durumunu değerlendirdi. Şengün, şunları söyledi:

“2023 yılı verilerine göre ülkemizdeki kimya sektöründeki düşük teknoloji oranı yüzde 30, orta teknoloji yüzde 35, orta ileri teknoloji oranı yüzde 35 ve ileri teknoloji oranı sadece yüzde 5’tir. Avrupa Birliği ülkelerinde düşük teknoloji oranı yüzde 26, orta teknoloji yüzde 27, orta ileri teknoloji yüzde 35 ve ileri teknoloji ise yüzde 12’dir. Türkiye, kimya sektöründe mutlaka orta yüksek ve yüksek teknolojiye geçmek zorundadır. Artık orta ve düşük sanayiye geçmeliyiz. Biz, MKS DevO olarak orta teknoloji ile çalışıyoruz.”

NEYİ İTHAL ETTİĞİMİZİ BİLMEMİZ GEREKİR

Bugün ülkemizin, kimya sektöründe neyi, ne kadar ithal ettiğini bilmediklerine dikkati çeken Şengün, şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye, sektörde ne ithal ediyor, bilmiyoruz. Bu konuda elimizde hiçbir veri, kayıt ve bilgi yok. Bugün en çok cari açık veren sektör kimyadır. Bu sektördeki toplam ithalatımız ise 55 milyar doları buluyor. İthalatımızı bilmediğimiz için de bu konuda analiz yaparak, nereye yatırım yapabileceğimizi bilemiyoruz. Bu nedenle de yatırımcıları Polonya, Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan gibi ülkelere kaçırıyoruz. Türkiye’ye, dışarıdan, katma değeri bitmiş mal ithal etmemeliyiz. Gerçekçi bir ithalat yaparsak, ihracatımızı da yüzde 100 artırabiliriz. İthalat sarmalından çıkmazsak, ülkemiz kimya sektörü ve ekonominin sorunlarını kim gelirse gelsin, çözemez. Türkiye’nin, önümüzdeki 10 yıl içindeki hedefi, ithalatını kısıtlamak olmalıdır. Çünkü para varsa yönetim olur ve olmayan para yönetilmez.”

MKS DevO olarak 30 ülkeye, 200 dolayında ürün ihraç ettiklerini belirten Şengün, şunları aktardı:

“Kimya, ölçek bir sanayidir. Bu sektörde, ‘Küçük olsun, benim olsun’ deme şansınız yoktur. Kendinizi sürekli yenilemek ve yeni teknolojilere kucak açmak zorundayız. Kimya, ülkelerin gelişmişlik klasmanının göstergesidir. Türkiye’de, bu sektörde halen üretilmesi gereken çok mamul hammadde var. Kimya, ülkemiz için her zaman teşvik edilmesi gereken sektörlerin başında gelir. Ülkemizin ekonomisinin düzlüğe çıkması için cari fazla sağlaması ve mutlaka

katma değeri yüksek ürünler ihraç etmesi gerekir. Ancak öncelikle ülkemizin ithalat sarmalından çıkmamız gerekir.”

MYO İNŞA EDECEK

16 yıldan beri Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan MKS DevO Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, bu sanayi bölgesinde Bandırma Organize Sanayi Teknik Meslek Yüksek Okulu inşaatını yapacak.

Kimya, elektrik, makine, kaynak ve üretim planlama olmak üzere 5 bölümde eğitim-öğretim verecek okulu, merhum babası Nurettin Şengün adına yapacağını belirten Şengün, okulun 2025-2026 eğitim-öğretim yılında açılmasının planlandığını belirtti. Korgün Şengün, “Ülkemizdeki organize sanayi bölgeleri içinde sadece Bandırma ve Van’da meslek yüksekokulu yok. Şimdi bu okulu Bandırma’ya kazandıracağız” dedi.

ÖNDER BALIKÇI



  • Cuma 30.4 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.6 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Pazar 31.3 ° / 18.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı