Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Mâli Müşâvir Sedat Ülgay: "Kendimize özgü, adaletli bir vergi sistemine ihtiyacımız var"

Mâli Müşâvir Sedat Ülgay:

1.1.1954, Erdek doğumlu, serbest muhasebeci ve mâli müşâvir, Sedat Ülgay. İlkokul ve ortaokulu Erdek`te, liseyi ise 1972 yılında, Bandırma Ticaret Lisesi`nde bitirdi. 1973 yılında başladığı Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi`nin(Bugünkü Anadol

Söyleşi: Önder Balıkçı
1.1.1954, Erdek doğumlu, serbest muhasebeci ve mâli müşâvir, Sedat Ülgay. İlkokul ve ortaokulu Erdek`te, liseyi ise 1972 yılında, Bandırma Ticaret Lisesi`nde bitirdi. 1973 yılında başladığı Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi`nin(Bugünkü Anadolu Üniversitesi) İşletme-Muhasebe Bölümü`nden mezun oldu. Ayrıca, üç yıl süreyle gece öğrenimi gördüğü Eskişehir Eğitim Enstitüsü`nün İngilizce Bölümü`nü de bitirdi. Etibank`tan burs alarak okuması nedeniyle mezun olunca önce, 1977 yılında, bu kuruluşun Emet Kolemanit İşletmesi`nde zorunlu hizmetine başladı. Daha sonra Etibank Bandırma Boraks Fabrikası`nda çalıştı. 31 Mayıs 1982`de, bu kuruluştan istifa ederek serbest iş yaşamına atılan Sedat Ülgay`ın eşi de emekli İngilizce öğretmeni olup, iki çocuğundan biri Türk Hava Yolları`nda uçak mühendisi olarak çalışırken, diğeri ise Mimar Sinan Üniversitesi`nin mimarlık bölümünü bitirdi. Ülgay, bir dönem de Erdek Belediye Meclisi`nde görev yaptı.
1.1.1983`ten bu yana vergi mükellefi serbest muhasebeci ve mâli müşâvir olarak hizmet veren Sedat Ülgay ile söyleşimizi sunu yoruz.
X X X
* Önce, ülkemizdeki vergi sistemini değerlendirir misiniz?
- Bizim vergi sistemimiz, hep başka ülkelerin sistemlerinden alıntıdır. Her siyasi iktidar, dış ülkelerin sistemlerinden alıntılarla, düzenlemeler yaparak, vergi sistemlerimizi oluşturmaktadır. Bunu doğru bulmuyorum. Nedense kendi öz kaynaklarımıza yönelik bir vergi sistemi oluşturamadık. Oysa ülkemizde, bu konuda değerli uzmanlarımız var da ama nedense kendimize özgü bir vergi sistemini yaşama geçirmeyi başaramadık.
* Peki, dışarıdan alıntılarla uygulanan vergi sistemimiz nasıl, sayın Ülgay?
- Tabii ki adaletli değil! Oysa vergi sistemleri adaletli olmalı ve vatandaş da buna katkı sağlamalı.
* Vatandaş, nasıl katkı sağlayacak?
- Öncelikle dürüst olup, vergisini ödeyecek. Sonra sıkıntılarını biz mâli müşâvirlere, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasilere anlatarak, çözüm bekleyecek.
* Biz, yeniden vergi sistemimize dönelim.
- Vergi sistemimizin adaletsiz olduğuna dikkati çekmiştim. Dünyada, vatandaşından en çok dolaylı vergi alınan ülkelerin başlarında geliyoruz. Devletimizin bütçesinin oluşması, büyük ölçüde vergi cezalarına bağlı. Sık sık çıkarılan vergi afları, ülkemiz koşullarında yanlış olmasa da, vergilerini düzenli ve zamanında ödeyen mükelleflere de haksızlık! Sık sık çıkan vergi afları nedeniyle mükellefler, genelde, "Nasıl olsa yine af çıkacak!" diye düşünüp, vergi beyanında bulunmayarak, "Devlet, eni yakalasın, alsın!" diyor. Vergi denetimlerinin iyi olduğunu söyleyebilirim. Nitekim, 2004, 2008 ve 2013 yıllarında "Torba Yasa"lar yürürlüğe girdi. Son çıkan Torba Yasa`nın vatandaşa yararları da, eksikleri de bulunuyor. Örneğin, Eylül ayında çıkan son yasada vergi düzenlemeleri var ama bence matrah artırımı da gerekliydi.
* Biraz da Erdek`in ekonomisini konuşalım.
- Son olarak aklımda kaldığına göre Erdek`te, 24 bin dolayında icra takip dosyası vardı. Erdek`te işsizlik büyük boyutlara ulaştı. İlçemizin geçimi ticari, zirai, turizm ve balıkçılık gelirlerine bağlı. Erdek`te büyük balıkçı teknesi hemen hemen hiç yok. Balıkçılıkta, Erdek`in ekonomisine % 1 gelir bile girmiyor. Balıkçılıktan geçinen Erdek`e bağlı Karşıyaka Mahallesi`nin % 90`ının Bandırma Vergi Dairesi mükellefi olmaları nedeniyle bu gelirler, Bandırma ekonomisine gidiyor. Turizm sezonumuz çok kısa. Turizmin gelişmesi için her şey, belediyeden bekleniyor. Çevre yolunu yaparak, cennet kadar güzel Kapıdağı`nı, Erdek turizmine bir türlü kazandıramadık. Zeytinliada`yı hâlâ inanç turizmine açamadık. Kyzikos ve Hadrianus Tapınağı, yıllardır Erdek turizminin hizmetine sokulamadı. Oysa ülkemize turizmi getiren ilk ilçedir, Erdek. Eskiden ilçemizde, turizm sezonunda at yarışları bile yapılır, tekne turları birbirini izlerdi.
* Sizce ne yapılmalı ki, Erdek turizmi yeniden canlansın?
- Turizmin yeniden ayağa kalkabilmesi için mülki amir ve idari makamlar, yerel yönetimler elbette ki çaba harcamalı. Ancak bunun yeterli olacağını düşünmüyorum. Bu sektörden geçinen, yararlanan herkesin elbirliği içinde çaba harcaması gerekir. Bu arada turizmin ülkemizde ilk yeşerdiği ilçemize devlet de destek vermeli. Yoksa bu iş düzelmez.
* Zeytincilik konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Erdek`te zeytincilik bir var, bir yok! Erdek`te işçi çalıştıran kurum olarak belediye ve zeytin alım dönemlerinde sadece 35-40 gün süreyle geçici işçi alan Marmarabirlik`e bağlı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi kaldı. Erdek için çok önemli bir konu da şudur: Erdek, artık siyasi çekişmelere son vererek, "Erdek`i nasıl geliştirebiliriz, ekonomisine can katarız?" düşüncesiyle hareket etmelidir. Artık, ilçe olarak siyasi, kısır çekişmelerden, tartışmalardan, kavgalardan sıyrılmalıyız. Böylece de öncelikle gençlerimize iş olanakları sağlamalıyız.
* Balıkesir`in Büyükşehir olmasının Erdek`e yansıması konusunda ne düşünüyorsunuz, sayın Ülgay?
- Gördüğüm kadarıyla Büyükşehir, başta Erdek olmak üzere ilçelerin önemli gelir kaynaklarına el koydu. Buna karşın Erdek Belediyesi`nin, tüm iyi niyetini göstererek, Büyükşehir`le uyum içinde çalışmasını, ilçemizin çıkarlarına uygun görüyorum.



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı