İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, çiğ süt üretiminde ciddi bir kriz yaşandığını dile getirdi.
Toplanan inek sütü miktarının Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 6.7 oranında azaldığını söyleyen Ok, yaşanan düşüşün nedenlerini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye sordu.
Türkiye İstatistik Kurumu´nun Nisan ayı süt üretimi verilerini açıklanmasının ardından çiğ süt üretiminde yaşanan % 6.7 oranında düşüşe dikkat çeken Milletvekili İsmail Ok, ülkede yeni bir çiğ süt üretimi krizi yaşandığını ve bunun önlemlerinin alınmaması halinde üreticiler açısından daha zorlu bir dönemin başlayacağını ifade etti.
Yaşanan çiğ süt üretimi düşüşünün en temel besin maddelerinden olan peynir üretimine de yansıdığını ifade eden Ok, Balıkesir´in bu konuda en büyük mağduriyetleri yaşayan bölgelerden birisi olduğunu belirtti.
Ok: ?Peynir üretimi düştü?
Çiğ süt üretiminde yaşanan düşüşün nedenlerini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye soran İsmail Ok, krizin peynir üretimine de yansıdığını rakamlar ile açıkladı.
Nisan ayında ticari süt işletmelerinin içme sütü üretimin 138 bin 731 ton olarak gerçekleştiğini ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 2,3 azalış gösterdiğini belirten Ok, inek peyniri üretiminin de 59 bin 612 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,2 azaldığını söyledi. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 4 bin 13 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre % 17,9 azaldığını ifade etti.
Yoğurt üretimi 99 bin 309 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre % 1,7 azalırken, ayran üretimi ise 61 bin 430 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,6 azalış gösterdiğini söyleyen Ok, Bakan Pakdemirli´yi yaşanacak büyük bir süt krizi adına önlem almaya davet etti.
Yazılı soru önergesinde çiğ süt üreticilerine 2019 yılında ek destek paketi talep eden Ok ?Çiğ süt üreticilerimiz, yanlış tarım politikaları ve ülkede yaşanan ekonomik krizden ilk etkilenen sektörler arasında yer almaktadır. TUİK verileri göre bir yıl öncesine göre % 6.7 oranında düşüş yaşayan çiğ süt üretimi aynı zamanda süt ürünleri üretimini de doğrudan etkilemektedir. Yaşanan olumsuzluklar ileriki süreçte üreticilerin hayvanlarını satmasına ve piyasaya hazır sağlıksız ürünlerin girişine neden olacaktır. Bu nedenle çiğ süt üretiminin artması için üreticinin sattığı süt ile yem ve diğer girdi maliyetlerini karşılayabilmesi gerekir. Daha önce belirlenen süt yem paritesine göre çiftçi 1 litre sütle 1 kilo 300 gram yem alabiliyordu. Bugünkü fiyatlarla çiftçi 1 litre sütle ancak 1 kilo 60 gram yem alabiliyor. Yem fiyatları artarken, süt fiyatının düşmesi üretimin azalmasına neden oluyor. Çiftçi para kazanırsa üretime devam eder ve üretim artar.´´ diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi