Bu yıl 21. kez gerçekleşen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından, yöresel oyunlara, ata sporu güreş ve ciritten Türkiye´de nam salmış isimlerin konserlerine kadar dolu dolu etkinliklerle süslendi.
Çocuğundan yaşlısına kadar herkese hitap eden festival katılımcılardan tam not aldı.
Sanat Günlerine adını veren 3000 yıllık kültür, ilmek ilmek duyguların, hasretlerin işlendiği, her bir motifi ayrı bir anlam içeren Yağcıbedir halıları Dünya´ya tanıtılıyor.
En güzel Yağcıbedir halılarının seçildiği festivalde, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve yöresel ürünler kurulan stantlarda sergilendi.
Festivale katılan 10 ayrı ülke ve 12 ilin halk oyunları gösterileri ise Cumhuriyet Meydanında kültür şölenine dönüştü. Yöre halkı tarafından canlandırılan yöresel düğün, gelin çıkarma, Sındırgı gelinlikleri defilesi, düğün güreşi, deve oyunları ve halk oyunları ile Sındırgı´nın yöre kültürü uluslararası anlamda tanıtılıyor.
Yağcıbedir Yağlı pehlivan güreşleri ile başlayan festival öncesinde Kırkpınar da nam salmış Sındırgı´yı Dünya´ya tanıtan Sındırgılı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcının yer aldığı pehlivanlar anıtı açıldı. Kocakonak Panayır Alanında düzenlenen güreşlerde kadınından erkeğine binlerce vatandaş dualı çayırda buluştu. Güreşlerin başpehlivanı bu yılda Ertuğrul Dağdeviren oldu.
Sanattan ata sporuna, yöresel etkinliklere, konserlere kadar birçok etkinlikle süslenen festivalde motor tutkunları, bisikletçiler ve farklı spor dallarıyla uğraşan sporcularda bir araya geldi. Aynı zaman da devam eden Kocakonak Panayırı ziyaretçilere festival havasının yanında farklı bir atmosfer yaşattı.
Avcılar ve Atıcılar Kulübü işbirliğinde gerçekleşen tek kurşun atış yarışması da bine yakın sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Festivalle başlayan etkinliklerin çeşitli periyotlar da devam edeceği öğrenildi.
Yörük aşiretlerinin arasında bağı sağlayan 3000 yıllık kültür Yağcıbedir halılarını tanıtmak adına Sındırgı ilçe girişine yağcıbedir dokuyan ve kızına öğreten bir anne figürü ile halı tezgahı içeren anıt yapıldı. Doğal şehir unvanı ile anılan Sındırgı ilçesini temsil eden iki leylek figürü de anıtın üstünde bulunuyor.
Sındırgı´nın kültürünü tanıtan kırkyama tekniği ile oluşturulan Sındırgı yorganı büyük beğeni toplarken, deve oyunu, yöresel gelin çıkarma ve düğün güreşi ile katılımcılar keyifli dakikalar yaşadı.
Kültür, Sanat ve eğlencenin doğal şehirde Sındırgı´da buluştuğu festivalin ilk gününde sahne alan Gece Yolcuları yediden yetmişe herkesi Cumhuriyet Meydanına topladı. Sevilen şarkılarla katılımcılar gece boyu eğlencenin tadına vardı.
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Dursunbey Barana gecesi sohbeti ise festivalin ikinci gecesini doldurdu. Vatandaşlar sohbette buluştu türkülerle eğlendi.
150 bine yakın ziyaretçi ağırlandığı ilçede bulunan termal tesisler başta olmak üzere yurtlarda tam doluluk oranına ulaştı.
Sındırgı´nın 3 Eylül Kurtuluş günü gecesinde ise İlyas Yalçıntaş konseri gerçekleştirilecek. Haber Merkezi