Bugün, 3 Nisan 2025 Perşembe

Panç ile “Tıp Bayramı” söyleşisi

Panç ile “Tıp Bayramı” söyleşisi

Dr. Selim Panç: “Yurt dışına giden doktorlarımız için üzülüyorum”

Bandırmalı Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Panç, “14 Mart Tıp Bayramı’nda düşünce ve duygularını açıkladı.

Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, Bandırma’nın ve yörenin yükünü taşıyamadığını, bu nedenle Bandırma’ya, “2. Basamak” bir Devlet Hastanesi yapılması gerektiğinin altını çizen Panç, “Bandırma’da yıllar önce Devlet Hastanesi ile birlikte SSK Hastanesi de vardı. Devlet Hastanesi’nin yükünü alan SSK Hastanesi’nin neden kaldırıldığını hiç anlamıyorum” dedi.

Bandırma’da acilen bir “Onkoloji Kliniğine” ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Panç, “Bandırma’da kanser olayları Türkiye ortalamasının üzerinde. Kanser hastaları, tedavi için Bursa veya Balıkesir’e gitmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle de maddi-manevi sıkıntılar yaşıyorlar. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde acilen onkoloji kliniği kurulmalı” diye konuştu.

Kalk sağlığının korunması için sigaradan uzak kalınmasının yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Panç, şunları söyledi:

“Ne yazık ki sigara içme yaşı çok düştü. Kalp sağlığı için beslenmemize özen göstermeliyiz. Balık tüketimimiz fazla olmalı. Hareket etmeliyiz. Tansiyonumuza çok dikkat etmek zorundayız.”

Çevresel sorunların da insan sağlığıyla yakından ilgisi olduğunun altını çizen Dr. Selim Panç, “Bandırma ve yöresi, çevresel sorunları çok yakından yaşıyor. Fabrikalar fazla. Hava, doğa ve deniz kirliliği büyük boyutlarda. Bandırma Körfezi’nin kirlilik oranı normalin 10 katından fazla” dedi.

Doktorların ve mesleğin sorunlarının da çok fazla olup, çözüm beklediğini belirten Panç, şöyle konuştu:

“Hastanelerimizdeki poliklinik muayeneleri çok yetersiz. Çünkü hasta sayısı çok fazla. Doktorlara, o gün bütün hastaları dinlemesi isteniyor. Onlar da çaresiz bir şekilde bunu yerine getirirken, bir hastaya en çok 3-5 dakika ayırabiliyorlar. Bu durumdan ne hasta, ne de doktor memnun oluyor. Tetkik için hastalara aylar sonrası için randevu veriliyor. Geçtiğimiz günlerde, bir hastaya ultrason çekimi için 6 ay sonrasına randevu verildiğini öğrendim. Böyle iş olur mu? 6 ay sonra hastanın birçok bulgusu ve vücudundaki değerler değişebilir.”

Uzman bir doktorun yetişmesi için en az 10 yıl gerektiğinin altını çizen Panç, “Son yıllarda, yurt dışına giden yetişmiş doktorlarımıza çok üzülüyorum.

Doktorlar, yurt dışına para için gitmiyorlar. Yaşadıkları sorunların yıllardır çözülmemesi nedeniyle gidiyorlar. Yurt dışına bu beyin göçü mutlaka önlenmeli. Bunun için de doktorların sorunları çözülüp, beklentileri karşılanmalı” diye konuştu.

Doktorların, kendilerini her alanda geliştiren ve ülke sorunlarına karşı duyarlı bireyler olduğunu vurgulayan Panç, meslektaşlarının “14 Mart Tıp Bayramı”nı da kutladı.

ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Bayramı” söyleşisi
  • Perşembe 14.6 ° / 5 ° false
  • Cuma 17.5 ° / 6.3 ° false
  • Cumartesi 17.1 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı