Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Payal, soför esnafının derinleşen ve her geçen gün artan sorunlarla boğuştuğunu söyleyip, ekonominin iyi yolda olduğuna inanmadığını belirtti.
Yeni Erdek Gazetesi olarak, hafta içinde Erdek Şoförler ve Otomobilciler Odasını ziyaret ettik. Ziyaret edilen kurumun şoför esnafına ait olması, kamyoncu, kamyonetçi, taksici ve minibüsçü esnafın içinde bulunduğu sorunların masaya yatırılmasını neden oldu.
Şoför esnafının derinleşen ve her geçen gün artan sorunlarla boğuştuğunu gazetemize anlatan Payal "Ülkemizde karayolu taşımacılığında yaşanan sorunların öncelikli nedeni, siyasi iradenin yanlış kararlarıdır. Mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle şoför esnafı çok büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Bu sorunlar şoför esnafımızı ailelerine ekmek götüremez duruma getirmiştir. Ömrünü yollarda direksiyon başında bin bir güçlükle tek başına baş ederek geçirmeye çalışan şoför esnafımızın sorunları acil çözüm beklemektedir" şeklinde konuştu.
Payal, Erdek`te ki şoför esnafıyla ilgili şikayetleri ni şöyle sıraladı:
"Pahalı akaryakıt fiyatları ve yüksek vergi oranları şoför esnafının belini büküyor. Göreve seçildiğim 2002 yılında 585 olan üye sayımız bugün 350`ye inmiş. Şoför esnafı siftah yapamaz hale gelmiş. Hayat pahalılığı ve maliyetlerin artması gibi nedenlere bir de pahalı parçalar ve vergi eklenince şoförler geçinmekte oldukça zorlanıyor. Artan akaryakıt fiyatları karşısında kamyoncu, aracının motor aksamının biteceğini bile bile çaresizlikten mazot yerine 10 numara yağ kullanıyor. 585 üye ile devraldığım odanın üye sayısının bugün 350`ye inmesi, şoförlük mesleğinin artan sorunlar karşısında Erdek`te bittiğini göstermiyorsa, size soruyorum `o zaman neyi gösteriyor?`
Payal, oda üyeleriyle ilgili şu görüşleri aktarmaya devam etti:
Kamyoncu: Mazot pahalı, nakliye ucuz. Kamyoncu, nakliye fiyatları ucuz olduğundan işe gidemiyor. İşe gitse mazot parasını karşılayamayacak.
Bu kez özel şirketlerin araçları devreye girip, bizim esnafımız işsiz bırakılıyor. İşsiz kalan kamyon, vergisini, Bağ-Kur`unu ödeyemiyor. Maliye kamyonuna yakalama emri çıkarıyor, olası bir kontrolde kamyon Erdek`ten yüzlerce kilometre uzakta bağlanıp, yedi emine teslim ediliyor. Bizim üyelerimiz kamyoncuların en büyük rakipleri özel şirket taşımacılık firmaları olup, hükümetten beklentimiz, odamız üyelerine akaryakıtta indirim bekliyoruz. Kamyoncu üye sayımız Erdek`te 40`a kadar düşmüştür.
Taksici: Erdek merkezde 66 taksici üyemiz var. Ben göreve geldiğim 2002`den bu yana 1 taksici üye sayısı ilave olmadı. 10 yıldır aynı sayı devam ediyor. Yaz sezonu 40 gün çalışıyorlar 10 ay araçlar duraklarda yatıyor. Vergilerini, Bağ-Kur`larını ödeyemiyorlar.
Minibüsçü: Yaz sezonunda iş yapabilen minübüscülerimiz, kışın mazot giderine çalışıyor. Köy minibüs esnafımıza gelince, bu arkadaşlarımız mazot giderini karşılayabilecek geliri dahi elde edemeyip zararına çalışıyorlar.
Kamyonetçi: Odamıza kayıtlı kamyonetçi esnafımız durakta müşteri beklerken, kayıt dışı korsan diye tabir ettiğimiz kamyonetçiler ise daha çok iş yapıyor. Bunların daha fazla çalışabilmelerinin nedeni ise vergi, Bağ-Kur vs. gibi giderleri olmadığından nakliye fiyatlarında aşırı ucuz tarife uygulamaları üyemiz kamyonetçi esnafa zarar veriyor. Bizim kimsenin ekmeğinde, çalışmasında gözümüz yok ancak bu kişilerinde kayıt altına alınmaları en büyük talebimizdir.
37 farklı belge isteniyor
Şoför esnafının sorunları bu kadarla bitmiyor. Güncellenerek yeni yürürlüğe giren 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında şoför esnafını ilgilendiren 37 farklı yetki belgesi bulunuyor. Yetki belge sayısı arttıkça, şoför esnafının maddi yükü de artıyor. Bu belgeler için esnaf yüksek oranda ücret ödemek zorunda bırakılıyor. Mesela nakliyecilik yapan küçük esnafın aracının değeri 7 ile 10 bin TL iken K1 belgesi almak için 15.705 TL ödemek zorunda. Kendi mütevazı kamyonuyla taşıma yapan bir taşımacının, bu belgeye sahip olması için yönetmelik gereği 25 ton taşıma kapasitesine çıkması ve yukarıda belirtilen meblağı karşılama ihtimali, özellikle günümüz ekonomik ortamında neredeyse imkansız.
Şoförlerin sorunlarının çözülmesi için bazı önerilerde bulunan Payal, şu istekleri sıraladı:
Esnaf ucuz akaryakıt istiyor
Uzun yollara çıkan şoför esnafı her köşede durdurulup, evrak kontrollerine cevap vermek zorunda kalıyor. "Motorlu Taşıtlar Vergisi" borcunu geciktiren esnafın aracı bu kontrollerde yolda bağlanıyor. Yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de ucuz akaryakıt konusunda ayrıcalık yapılmasından kaynaklanıyor. Bilindiği gibi karayolu taşımacılığı yapan esnaf avantajlı akaryakıt kullanamıyor. Karayolu taşımacılığı yapan şoför esnafı da tıpkı hava ve deniz yolu taşımacılığın da olduğu gibi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)`siz akaryakıt kullanmak istiyor.
Şoförlere vergi indirimi yapılmalı
Şoför esnafına ucuz akaryakıt temin edilmeli, vergi indirimi mutlaka yapılmalıdır. Bu indirim hem sektörler arasındaki haksız rekabetin giderilmesi hem de yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle oldukça zor durumdaki nakliyeci esnafımızın sorunlarını büyük ölçüde giderecektir. Ayrıca şoför esnafından istenen onlarca belge en aza indirilmelidir. Belgesiz ve kaçak çalışanlara karşı caydırıcı önlemler alınmalıdır.
Kendisinin, şoför esnafının mali açıdan iyi durumda olmadığını bildiğini ancak odanın sağlıklı hizmet üretebilmesi için gelir-gider dengesinin önemli olduğunun altını çizen Payal, üyelerden toplam 150 bin lirayı bulan alacak miktarının kısım kısım ödenmesi konusunda hassasiyet göstermelerini isteyip, 350 üye ile ayakta durmaya çalışan Erdek`te ki odaya herkesin sahip çıkmasının önemli olduğuna dikkat çekip, hükümetin şoför esnafının sorunlarını görmezden gelmemesini istedi.
K. Deniz Şekerci