Cumhuriyet Döneminde yapılan ilk 10 hastaneden biri olan tarihi Pertevniyal Hastanesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) tarafından Kent Müzesi´ne dönüştürülecek.
?PERTEVNİYAL´IN KADERİ DEĞİŞİYOR?
Cumhuriyet Dönemi erken mimarisinin en güzel örneklerinden olmasına rağmen 10 yıldır yıkılmaya yüz tutan tarihi Pertevniyal Hastanesi´nin kaderi değişiyor. 1932 yılından 2010 yılına kadar hastane olarak hizmet veren bina BANÜ tarafından Kent Müzesi´ne dönüştürülecek. Geçtiğimiz yıl Hazine´den BANÜ´ye tahsis edilen bina, dönemin Bandırma Belediye Başkanı Kaşif Acar´ın girişimleriyle, 1925 yılında Pertevniyal Vakfı adına gönderilen parayla yapımına başlamıştı. İlk başhekimi Atatürk´ün yakın arkadaşı Op. Dr. Necdet Bey´in yaptığı tarihi binanın restorasyonun 2,5?3 milyon liraya mal olması bekleniyor. Restorasyon maliyeti Balıkesir Valiliği tarafından karşılanacak proje, Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü´nün istediği imar plan değişikliği için Büyükşehir Belediye Meclisi´nden çıkacak kararı bekliyor.
?İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDEN BAŞKA ENGEL KALMADI
?Pertevniyal Hastanesi´nin 4 dönüm üzerinde 900 metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu ifade eden BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, binanın bir bölümünün üniversite tarafından kullanılacağını kalan bölümünün ise Kent Müzesi´ne dönüştürmeyi düşündüklerini söyledi. Binanın sanat projesinin çizilip Kültür Varlıkları Koruma Kurulu´na teslim edildiğinin altını çizen Rektör Özdemir, binanın tadilatının önünde imar plan değişikliği dışında başka engel kalmadığının müjdeledi. Özdemir, ?Kurul bizden imar plan değişikliği istedi. Ne yazık ki pandemi süreci nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantıları ertelendi. İlk toplantının gündemine alınmasını sağlayıp bir an önce tadilata başlamak istiyoruz.? diye konuştu.
?KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ-RÜLMESİ ÖNEMLİ KAZANIM?
4 dönüm arazi üzerinde üniversitenin kullanımı için tarihi binanın mimarisine uygun 2 bin metrekarelik daha bina yapılacağını ifade eden Rektör Özdemir, ?İçinde 200 ? 300 kişilik toplantı salonu, fuaye alanı, derslikler ve bürolardan oluşacak 2 bin metrekarelik bir bina projemiz var. Bu projemizde Pertevniyal Hastanesi´nin mimarisine uygun olacak? şeklinde konuştu. Tarihi binanın Kent Müzesi´ne dönüştürülmesinin önemli bir kazanım olacağını düşündüğünü dile getiren Rektör Özdemir, ?Kent Müzeleri, bir şehrin yaşam hikayesini, tarihsel ve kültürel birikiminin en güçlü anlatıcılarıdır. Ayrıca kültürel kimliğimizi geçmişten günümüze ve geleceğimize taşıma görevi üstlenen bir eğitim işlevini yerine getirir. Kent Müzesi olduğu zaman atadan dededen kalma eşyaları kişinin adıyla sergileyebiliriz. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümündeki hocalarımız eşyalara ulaşma konusunda çok istekliler. Ve bu konuda çok hızlı yol alabilirler. 3,5 yıl görev sürem kaldı. Bu süre içerisinde hep birlikte bunu başarabilirsek çok mutlu olurum? dedi.
Haber : Kaan Bingöl