İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Bayram: ?Mevsimsel hastalıkları korona virüsle karıştırmayın?
Bayram, dünya genelinde görülen ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüs ile bahar aylarında görülme sıklığı artan diğer üst solunum yolu hastalıklarına ilişkin bilgiler verdi.
Bayram, bahar ayları ile birlikte artan astım, nezle ve alerjik rinit gibi hastalıkların korona virüs ile karıştırılmaması gerektiğine işaret etti.
Korona virüs ve mevsimsel hastalıkları birbirinden ayıran bazı ipuçları olduğunu ifade eden Bayram şöyle devam etti: ?korona virüs´de alerjik semptomları çok fazla görmüyoruz. Gözlerde sulanma, hapşırık ve burun akıntısı daha çok alerjide görülüyor. Bunlar mevsimsel alerji belirtileri diyebiliriz. Korona virüsle hem solunum hem de solunum dışı sıkıntılar öne çıkıyor. Daha ağır vakalarda öksürük, ateş, halsizlik, kırgınlık, özelikle ishal, baş ağrısı, kas ve kemik ağrıları görülüyor. Alerji aniden başlamaz, belirti ve bulguları uzun sürelidir. Alerjide ateş olmaz, öksürük vardır. Alerjide hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarma ve kaşıntı görülür. Aynı şekilde nezlede de hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ile karşılaşılır. Nezlenin en önemli belirtisi ise şiddetli burun akıntısıdır. Bu bulgu diğer hastalıklarda yoktur.?
Grip ve korona virüs şikayetlerinden yola çıkarak ayırt edebilmenin oldukça zor olduğunu ifade eden Bayram, iki hastalıkta da benzer semptomların olduğunu kaydetti.
Bayram şöyle dedi: ?Her ikisinde de öksürük, ateş, nefes darlığı, kas ağrıları, halsizlik, baş ağrıları oluyor. Hastanın grip mi yoksa korona virüslümü olduğu sağlık kuruluşlarında yapılacak bazı tetkiklerin ardından anlaşılabilir. Edindiğimiz tecrübeler korona virüslü hastalarının % 80´inin asemptomatik şekilde geçirdiğini gösteriyor. Genelde ek hastalığı olmayan genç hastalar virüsü bir şekilde almış ama ateşi yok, şiddetli öksürüğü yok, sadece hafif kırgınlık haliyle geçirebiliyorlar. Bu anlamda korona virüsü hafif geçiren kişilerle astım hastalığının belirtileri karışabilir. Daha önce astım olduğunu bilen bir kişi ya da geçmiş bahar aylarında benzer semptomları gösteren kişiler, ?Ben bahar aylarında hapşırıyorum, öksürüyorum, biraz burun tıkanıklığım var ve biraz nefes darlığım artırıyor.´ diyerek bunun ayrımına varabilirler. Diğer taraftan şikayetler devam ederse ve artış gösterirse mutlaka korona virüs yönünden değerlendirilmesi gerekir. Burada en önemli kıstas ailede ya da yakın çevrede korona virüs teşhisi almış birisi varsa kişi semptomlar az da olsa doktora gitmelidir.?
Bayram, astım ve alerjik rinit hastalarının tedavilerine ise kesinlikle devam etmeleri gerektiğini belirtti. Hastaların bu konuda çok fazla soru sorduğunu kaydeden Bayram şöyle dedi: ?Bazı astım hastaları ?İlaçlarımız kortizon içeriyor devam edecek miyiz, korona virüs olursak durumumuzu ağırlaştırır mı?´ gibi sorular soruyor. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, astım ve alerjik rinit hastalarının tedavilerini kesinlikle kesmemeleri, aynen devam etmeleri gerekiyor. İlacı kesmeleri durumunda özellikle bu dönemlerde atak geçirmeleri, hastanelere başvuracak kadar sıkışmaları durumu daha zora sokacaktır. Bu nedenle biz bu hastalara değişiklik ya da tedaviyi kesme önermiyoruz.?
Haber Merkezi