Bizim bildiğimiz nerede ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilmemiz mümkün değil. Marmara´da 7´nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı ve bunun önüne geçemeyiz? dedi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı´nda meydana gelen küçük depremlerin, olası büyük Marmara depreminin etkisini azaltacağı, enerjisinin boşalacağı yönündeki inanışın doğru olmadığına dikkati çeken Özener, şunları söyledi:
?Küçük küçük depremler olsun da, enerjisi gitsin. Ama bu pek mümkün değil. Meydana gelen bir 7´lik deprem, 32 tane 6´lık deprem; bir 6´lık deprem, 32 tane 5´lik deprem; bir 5´lik deprem, 32 tane 4´lük deprem demektir. Yani bir tane 7´lik depremin enerjisinin gitmesi için 32 bin tane 4´lük deprem olması gerekir. Sonuçta maalesef bu depremi biz bir gün göreceğiz.?
1900 ile 2017 yılları arasında 4´ten büyük 10 bin 503 deprem olduğuna işaret eden Özener, şu bilgiyi verdi:
?Gün geçtikçe dünyada deprem sayısı artıyor. Kandilli olarak 241 ölçüm aleti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Marmara´da fay hatlarının geçtiği yerlere kurduğumuz istasyonlarda 0.2 büyüklüğündeki depremleri algılayabiliyoruz. Ne kadar çok ölçüm noktanız varsa depremi o kadar çok algılama şansınız yüksek oluyor. Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayabiliyoruz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz nerede ve ne büyüklükte olacağıdır. Zamanını bilemiyoruz. Marmara´da, 7´nin üzerinde deprem olabilir. Deprem bir doğa olayıdır ve bunun önüne geçemeyiz.? Haber Merkezi