Tarih: 27.04.2020 18:59

Prof. Dr. Mutluay: 30 dakikadan fazla oturmayın, evde aktif kalmak mümkün

Facebook Twitter Linked-in

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Mutluay, evde fiziksel aktivite ve egzersiz yapmak için gövdeyi yerçekimine karşı hareket ettirerek etkili kuvvetlendirme egzersizleri yapılabileceğini söyledi.
Mutluay, korona virüs salgını nedeniyle evde kalanlara egzersiz tavsiyelerinde bulundu. Sağlıklı olmak için daha fazla çaba göstermemiz gereken bir dönemden geçtiğimizi kaydeden Mutluay, sağlık için temel şartlardan birinin hareket etmek olduğunu ifade etti.
Fiziksel aktivite için öncelikle yapılacak ilk işin 30 dakikadan daha uzun süre oturmamak olduğunu belirten Mutluay şöyle dedi: "Evin içinde sık sık yürüyüş yapmak, televizyon seyrederken her reklam arasında kalkıp yürümek, telefonda konuşurken ayakta durmak, ayak bileği ile pompalama hareketi gibi basit alışkanlıklar edinebiliriz. Egzersiz için en kıymetli donanım kendi bedenimiz ve yerçekimidir. Bu kapsamda tam veya yarım çömelip kalkma, sandalyeye oturup kalkma, mekik çekme hareketi, sırtüstü yatarken köprü kurma, ayakta dururken parmak ucunda yükselme, zıplama gibi hareketler örnek olarak verilebilir. Kuvvetlendirme için ellerle veya yatarken ayaklarla duvarı itme hareketleri yapılabilir. Ayrıca evde su şişesi veya kuru gıda paketleri gibi malzemeleri ağırlık olarak kullanabiliriz. Bu ağırlıkları elimizde tutarken kolları öne ve yanlara kaldırma, dirsekleri bükme gibi hareketler basitçe yapılabilir."
Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitenin, özellikle aerobik karakterdeki egzersizlerin akciğer sağlığını da geliştirdiğini kaydeden Mutluay "Kalp ve akciğerler, fiziksel aktivite sırasında kasların çalışmasından doğan ek oksijen talebini karşılamak için daha çok çalışarak zamanla güçlenir ve daha verimli hale gelir. Gövde kaslarının kuvveti ve postürün doğru olması dahi solunum kapasitesine fayda sağlar. Kalp-damar sisteminin dayanıklılığını geliştiren aerobik egzersizleri de evde yapmak mümkündür ancak en önemli koşul egzersizin 15-20 dakika sürdürülmesidir. Evde basitçe uygulanabilecek aerobik egzersizler için tempolu olmak koşuluyla yerinde sayma tekniğini kullanmak, birkaç adım öne-arkaya ve yanlara adımlamalar yapılabilir. Bunları kol hareketleriyle kombine yapmak ise idealdir. Evde yapılmasını önerebileceğim en pratik yaklaşım aerobik egzersizler dışında, yukarıda bahsedilen tüm egzersizlerin solunumla kombine edilerek yapılmasıdır. Örnek olarak, kolları yukarı doğru kaldırırken derin bir nefes alıp indirirken nefesimizi vermek olabilir. Yürürken dahi adımlarımızı solunumla birlikte koordine edebiliriz. Solunum egzersizi için en basit kural, burundan nefes alıp 1-2 saniye tuttuktan sonra dudakları büzerek ağızdan üfleyerek vermek ve inspirasyon/ekspirasyon oranına dikkat etmektir. Yani 4 saniyede nefes alıp 8 saniyede vermek gibi. Bu prensipler ışığında herkes kendi aktivitesine göre örnekleri kolayca çoğaltıp geliştirebilir." diye konuştu.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —