Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Arı, “5. Bandırma Kitap Günleri”ne bir söyleşiyle katıldı. Arı, etkinliği moderatörü gazeteci-yazar Önder Balıkçı’nın sorularını yanıtladı.
Prof. Dr. Arı, kaleme aldığı “Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı: Kültürel Tarihi ve Politik Ekoloji” kitabı ile bölgede gerçekleşen insan göçleri hakkında bilgi verdi. Göçlerin, bölgede kültürel çeşitlilik açısından büyük katkıları olduğuna, bu kültürlerin başında ise Don Kazaklarının geldiğine dikkati çeken Arı, “Bu göçlerin bölgeye kazandırdığı kültürel değerler, burada kurulacak müzelerle mutlaka kültür turizmine kazandırılmalıdır” dedi.
Kuş Cenneti ile ilgili olarak yazdığı kitabın 25 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğuna dikkati çeken Arı, “Kuş Cenneti’ndeki kuşların sayısında da azalma var. Manyas Gölü’nde de gerek kirlilik gerekse DSİ’nin Karacabey’deki çeltik tarlalarını sulamak için bu gölü bir baraj gölü gibi görme yanlışı nedeniyle göldeki balıklar da azaldı. Örneğin bir zamanlar çok bol olan kerevit, yayın gibi balıklar kalmadı. İsrail Sazanı ise arttı” dedi.
AVRUPA KONSEYİ KUŞ CENNETİ’NDE
Bu arada, Avrupa Konseyi tarafından sulak alanların en iyi şekilde korunduğu alanlara verilen A sınıfı diplomayla ödüllü bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı’nın diploma süresi doldu. Diplomanın yenilenip yenilenmemesi konusunda karar vermek için denetimlerde bulunmak üzere Avrupa Konseyi’nden iki temsilcinin milli parka gelip çalışmaya başladıkları öğrenildi.
Prof. Dr. Arı, “Diplomanın yenilenmesi konusunda bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum” diye konuştu.
ÖNDER BALIKÇI