Tarih: 02.05.2012 00:00
Prof. Dr. Kutoğlu, Kapıdağa dikkati çekti
Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi Jeodeji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu da konuşmasında, Erdek ve yöresinde yapılan çalışmalara bağlı olarak bölgenin depremselliği üzerinde durdu.
Kapıdağ Yarımadası`nda iki fay hattının bulunduğunu vurgulayan Kutoğlu, şöyle konuştu:
"Bu iki fayın birlikte mi, ayrı ayrı mı hareket ettiğini bilmiyoruz. Ancak, bu fayların hareketi sonucunda Kapıdağ`ın, 2,5 yılda 11.2 santimetre yer değiştirdiğini belirledik. Yani Kapıdağ`da, yıllık 5 santimetre hareketlilik gözleniyor. Fayların yanal ve düzey yönlü bu hareketliliği, Kapıdağ`da bir çökme, yani batmaya yol açıyor.Kapıdağ`da, yıllık 1.6 santimetrelik çökme yaşanıyor.Bu durum da, deprem riskini gösteriyor."
Kutoğlu, Erdek Körfezi`nde, genellikle iki yılda bir görülen deniz suyu düzeyinin düşmesinin ise deprem göstergesiyle ilgisi bulunmadığının altını çizerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Erdek denizinde, iki yılda bir görülen ve azami yıllık 20-30 santimetreyi bulan çekilmeler üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda bu değişikliklerin, depremle ilgisi bulunmadığını belirledik. Bu değişiklikler, atmosferin etkilerine bağlı yükselme ve çekilmedir. Ancak deprem riski taşıyan bölge için yetkili makamların öncülüğünde işbirliği ve koordinasyon gerçekleştirilerek, kaynakların verimli kullanılmasına dayalı önlemler alınmalıdır."
Panelde ayrıca İstanbul Valiliği AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık, İstanbul Valiliği AFAD Eğitim Merkezi Eğitmeni Zekâi Sararslan, Prof. Dr. Uğur Kaynak, Bandırma Toplum Sağlığı Merkezi Başhekimi Zafer Yılmaz, Bandırma Mimarlar Odası Başkanı Şerafettin Engüdar ve Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası temsilcisi Gürkan İlgin de birer konuşma yaptılar. Haber : Önder Balıkçı
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —