Tarih: 25.06.2016 19:45

?Ramazan? dünyevileşmenin önüne geçiyor

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. Mürteza Bedir, İslam´ın temel beş esasından biri olan orucun dünyevileşmeyi önlediğini söyledi.
Prof. Dr. Bedir, ?Dünyevi işlerle meşgul olmanın verdiği ruhaniyetten, maneviyattan uzaklaşan inanlara bir nevi canlanma, yeniden kendini bulma, ibadet ve ruhaniyetini tekrar kazanmak için bir fırsat sunar? dedi.
Prof. Dr. Bedir: ?Ramazan Ayı Bir Rehber?
Ramazan ayının gecesi ve gündüzüyle ibadet ile geçen bir ay olduğunu belirten Prof. Dr. Bedir, ?Ramazan ayının gündüzünü oruç tutarak, gecesini de teravih gibi çeşitli namazlar kılarak geçiriyoruz. Ramazan, İslam dini ve ibadetler için bir nevi bir rehber, bir ışık. Ramazan ayı ile beraber ibadet bilincimiz, Allah´a kulluk bilincimiz yeniden canlanıyor. Müminlerin ömürleri boyu yapmaları gereken emirler, yasaklar bu ayda özellikle hatırlatılıyor. Her sene bu ayın tekrar edilerek yoğun bir maneviyatla geçirilmesi diğer ibadetlere de bir nevi bir hazırlık olmuş oluyor? dedi.
Prof. Dr. Bedir, ibadetin sadece Allah için bir anı ayırıp, o anda Allah için bir eylemde bulunmak ve bir manevi hale girmek olduğunu ifade ederek, ?İbadet İslam´da biraz daha geniş bir kavram. Hayatın her anında Allah´ın iradesine göre, emirlerine ve yasaklarına göre yaşamak demek aslında. Arapça´da ibadetle, ubudiyet aynı kökten gelen iki kelimedir. Aslında insan ibadetle beraber kul olduğunu hatırlar? dedi. Prof. Dr. Bedir, Ramazan ayı içerisinde oruç tutmak, namaz kılmak gibi ibadetlerimize ek olarak Kur´an okuyarak, teravih ve teheccüd namazı kılarak yoğun bir ibadet takvimine girilebileceğinden söz etti. Prof. Dr. Bedir sözlerine şöyle devam etti: ?Aslında geniş anlamda ibadeti düşündüğümüz zaman ?iyi insan´ olmayı başarabilmek gerekiyor. Normal bir zamanda da yalan söylemek, insan kalbi kırmak kötüdür ama özellikle oruçken bunlardan kesinlikle kaçınmalıyız? diye konuştu.
İftar vakitleri ile hem ibadet hem de sosyalleşmenin gerçekleştiğinden söz eden Prof. Dr. Bedir, ?İnsanlar eş, dost, akrabalar ile bir araya geliyorlar, iftarlar yapıyorlar. Hem ibadet hem sosyalleşme birlikte gerçekleşiyor. İftar o kadar önemli ki hemen iftar yapılması gerekiyor. Akşam namazı çabuk kılınması gereken bir namaz onu bile erteliyoruz. Aslında önce iftarı, bu sevinç anını yaşanmasını dinimiz istiyor. İftar peygamberimizin ısrarla üzerinde durduğu ve orucun bütününün sonlandırıldığı anın önemsenmesi anlamında dinen çok önemli bir an. Bunun yanında sahur dediğimiz de başlangıç anı oluyor. Sahur yapmadan da oruç tutabilirsiniz ama peygamberimiz sahur yapmayı öneriyor, önemsiyor? sözleri ile sahurun önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Bedir, oruç tutanların orucun başlangıcında ve bitiminde gönül rahatlığıyla diyanetin takvimine uyabileceklerini de sözlerine ekledi.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —