Ramazan ayının sıcak yaz aylarına gelmesi, oruç süresinin uzunluğu metabolizmanın da değişmesine neden oluyor. Bütün bir ay oruç tuttuktan sonra günlük yaşama uyum sağlarken de bazı zorluklar karşımıza çıkabiliyor. Ramazan ayının ardından günlük yaşama uyumu kolaylaştıran 6 öneride bulunan Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı Vardarer, "Ramazan ayından sonra insanların günlük hayata uyum sağlayabilmesi bir haftayı buluyor. Ramazan Bayramı´nda oruçtan çıkmış olmanın etkisiyle hamurlu ve şerbetli tatlıların tüketiminde aşırıya kaçılabiliyor. Bu nedenle geçiş sürecinde ipleri sıkı tutmakta yarar var" diyor.
Bir aylık oruç tutma döneminde yeme düzeni tamamıyla değişiyor. Çünkü günün önemli bir bölümü hiçbir şey yemeden ve içmeden geçiriliyor. Bu süreçte vücudumuz açlığa metabolik hızı azaltarak uyum sağlıyor, mide-barsak çalışma düzeni değişiyor. Genellikle kabızlık, yemek sonrası şişkinlik bu dönemde sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Ramazanın bittiği bayramın başladığı günde, vücudumuzda oluşmuş bu tür değişiklikleri unutmamak ve normal yemek yeme düzenine yavaş yavaş geçmek önem taşıyor.
6 adımda normal beslenme düzenine geçebilirsiniz
Günlük yaşama geçişi kolaylaştıracak 6 öneri ve bu önerilerin içerdiği menüyü 1 hafta süreyle uygulamanızı öneriyor. İşte oruç sonrası yaşamı kolaylaştıracak 6 önerilik menü:
1- İlk olarak oda sıcaklığında bir bardak su için, güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı az yağlı peynir, hafif bir omlet, birkaç zeytin, domates, biber, maydanoz ve tam buğday ekmeğinden oluşmalı, çay, bitki çayları tüketilmelidir. Kahvaltıyı hafif tutmanın bir diğer nedeni de gün boyu yenilebilecek fazla miktarda hamur işleri, tatlılar gibi bol kalori yiyeceklerdir.
2- Mutlaka ara öğün yapın. İlk ara öğünde 3-4 tane kayısı yeyin. Kayısı bağırsakları çalıştırır, ayrıca limonlu rezene çayı tüketilebilir.
3- Öğle yemeğinde ağır yağlı yemeklerden uzak durun. Çorba, etli sebze yemekleri, salata, yoğurt gibi hafif bir yemekler yiyin.
4- Ara öğünde dondurma veya sütlaç gibi hafif bir tatlı yiyebilirsiniz.
5- Akşam yemeğini çok geç saate bırakılmayın. Yavaş yemeye dikkat edin. Yemekte ızgara veya fırında pişmiş et / tavuk, salata çeşitleri, zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir menü tüketmek uygun olur.
6- Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinden sonra meyva salatası, pestil çeşitleri, biraz fındık /ceviz / badem gibi kuruyemişler yiyebilirsiniz.
7- Gün içerisinde bol miktarda su, papatya, yeşil çay, zencefil çayı gibi sindirimi rahatlatıcı çaylar tüketmeye özen gösterin.
8- Oruç tutan bir kişinin uzun açlık süreleri metabolizma hızını yavaşlatmıştır. Yavaşlayan ve az yemeye alışan vücut birden fazla kalorili tatlılar, çikolatalar, börekler ve çeşit çeşit yemekler yiyince kilo almak kaçınılmazdır. Tatlı tüketimi kan şekerini hızlı yükseltip hızlıca da düşmesine yol açtığı için daha çok yemek yememize sebep olur. Bütün bunlar göz önüne alındığında, kilo almamak için bayramda, yediğimiz lokmaları saymak deyimi yerinde olacaktır.
Haber Merkezi