Bandırma İlçesi´nde restore edilecek, Tarihi Pertevniyal Hastanesi için vatandaşlara fotoğraf çağrısı yapıldı.
Bandırma 17 Eylül Üniversitesine devredilen Tarihi Bandırma Pertevniyal Hastanesi´nin restorasyonu ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
BANÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eylem Güzel, konu ile ilgili bilgi vererek hem binanın tarihçesinden hem de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bandırma´nın, Cumhuriyet Dönemi´nde Anadolu´nun diğer kentlerinde olduğu gibi hızlı bir kentsel gelişim gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Güzel, ?Bu dönemde, yönetim binaları, güvenlik ve hizmet örgütlerine ait çok sayıda kamu binasını içeren bir imar faaliyetine girişilmiş. Günümüzde tescillenerek koruma altına alınan bu yapılar, kente tarihsel bir mimari karakter kazandıran en önemli örneklerdir. Bunların en etkileyicilerinden biri olan hastane, erken Cumhuriyet dönemi hastane binalarının önemli örneklerinden. Erken Cumhuriyet döneminde ülke genelinde sağlık yapıları nispeten az olmasına rağmen bunlar, nitelik olarak dikkate değer binalardır. Pertevniyal Bandırma Hastanesi, bu dönemde inşa edilen 10 hastaneden biri. Ana yapıya 1954 yılında B Blok, 1974 yılında C Blok ve 1995 yılında da D Blok adıyla bilinen bölümler eklenmiştir. 2010 yılında işlevini kaybeden yapı yıllardır atıl durumdadır. 2015 yılında ana bina dışındaki tüm ek binalar yıkılmıştır. Hastane, Bandırma´da erken Cumhuriyet döneminde inşa edilip ayakta kalan nadir örneklerden biridir. Bina, inşa edildiği dönemin mimari karakterini yansıtması ve ilçenin yaklaşık son 90 yıllık tarihine tanıklık etmesi sebebiyle büyük önem taşımakta. Bandırma ilçe tarihi açısından bu hastane yapısının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, ivedilikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu konuya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir´de özellikle önem vermekte, bunun gerçekleştirilmesi için bizleri yönlendirmektedir.? dedi.
Yürütülen çalışmaların içeriği hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Güzel, ?Erken Cumhuriyet dönemi mimari özelliğini yansıtan yapının ön ve arka cephesine 1950´li yıllardan sonra yapılan ek binalar ile bu binaları birbirine bağlayan eklemelerin yapının orijinalliğini bozduğunu söylemek mümkündür. Çalışma, öncelikle Pertevniyal Bandırma Devlet Hastanesi´nin mimari özelliklerinin belirtilmesini ve sonraki dönemlerde yapılan ve özgün mimari kimliğini bozan uygulamalardan arındırılmasını içermektedir.? diye konuştu.
Pertevniyal Bandırma Hastanesi ile ilgili olarak ellerinde bilgi, belge ve eski fotoğrafları bulunan Bandırma halkını kendileriyle paylaşmalarını isteyen Doç. Dr. Güzel, ?Yapının dış cephe ve özellikle de iç mekânlarından çekilmiş olan fotoğraflar bizlere faydalı olacaktır. Bu fotoğrafların belgesel nitelikte olması gerekmemektedir. Yapıda gerçekleşen bir anma töreni ya da hastane ziyareti sırasında çekilmiş her hangi bir fotoğraf da olabilir. Bizlere ulaştırılan belge ve fotoğraflardan birer kopyası alınacak, orijinal belge iade edilecektir. Elde edilen bu belgelerle yapının özgün durumu hakkında daha fazla bilgi edinilecektir. Bu da elbette restorasyonun daha sağlıklı bir şekilde yapılmasını kolaylaştıracaktır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi