Söyleşi:
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuğumuz, 1987-1989 yılları arasında, Erdek Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Şâdi Bayraktar. Hâlen Düzlerspor Kulübü Başkanlığı görevinde bulunan Bayraktar ile Erdek’i, sporu ve politikayı konuştuk.
1951 yılında, Bandırma’da doğan, ilkokul ve ortaokulu bu kentte, liseyi Ankara Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan Bayraktar ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
X X X
* Önce spordan söz edelim. Düzlerspor Kulübü’nün başkanısınız. 2. Amatör Futbol Ligi’nde yer alıyorsunuz. Hedefiniz nedir?
- Düzlerspor, 1990 yılında kuruldu. Daha sonra isim değiştirerek, “Erdek Belediyespor” ismi altında birkaç sezon Balıkesir Süper Futbol Ligi’nde yer aldı. Bu sezondan başlayarak yeniden Düzlerspor ismini aldık. Marmara Grubu 2. Amatör Futbol Ligi’nde mücadele veriyoruz. Antrenörlüğümüzü “Pire Mehmet” lakâbıyla anılan Mehmet Gündoğan, yardımcılığını ise Ali Karşı (Hudri Ali) yapıyor. 26 lisanslı oyuncumuz var. Hedefimiz, Erdekspor’a oyuncu yetiştirmektir.
* Önceki yıllarda Erdekspor Kulübü’nde de başkanlık görevini üstlenmiştiniz.
- Doğru. Erdekspor’un, 3. Profesyonel Futbol Ligi’nde yer aldığı dönemde, 1983-1989 yılları arasında başkanlık görevini yürüttüm.
* Erdek turizmi için ne düşünüyorsunuz?
- Geçen sezon turizm sektörü içinde de yer alarak, Gül Plâjı işlettim. Artık tüm dünyada turizm, hizmet sektörüne yöneldi. Erdek’teki turizm işletmecileri de bunun bilincinde hareket etmeli. Öncelikle de turistik tesisler yenilenmeli. Aslında ben, Erdek turizminin gerilediği düşüncesine de katılmıyorum. Hâlen ilçemize yeterli yerli turist geldiğini düşünüyorum. Örneğin, Erdek’in mayıs ayındaki nüfusu, ilçede yazlıkları da bulunanlar dahil 50-60 binleri buluyor. Tabii ki, bu sektör içinde yer alanların da kendilerini yenileyip çağa ayak uydurmaları gerekiyor. Yani turizmde iyi bir eğitime ihtiyaç var, öncelikle. Bu arada, özellikle turizmin yoğun olduğu Çuğra’da yaşayanları, kent merkezine indirip ekonomik hareketlilik yaratmanın yollarını bulmalıyız. Bu arada, Belediye Başkanı Hüseyin Sarı’nın, Yosun Kafe’nin önüne gençlere yönelik 4-5 kafe bar yapma düşüncesini de doğru buluyorum.
* Erdek zeytinciliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Zeytinciliği ikiye ayırıyorum. Eski köyler, yani şu andaki kırsal mahallelerin üreticileri ailece çalıştıklarından gelir elde ediyorlar. Ancak Erdek merkezdeki üreticiler, dışarıdan iş gücü almak zorunda bulunduklarından, gelir sağlamaları çok zor.
* Erdek’teki politikayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Kendine özgü, ilginç bir politikası var, Erdek’in. 64 yıl sonra CHP’nin, Erdek’te yerel seçimi kazanması çok önemlidir. Bu başarı, CHP’nin kenetlenmesiyle sağlanmıştır. Zaten bir önceki seçimi de CHP kazanabilirdi. Ancak CHP Genel Merkezi, bu seçim öncesinde önce bir eski hakimi aday gösterir gibi olunca bir karışıklık yaşanıp Hüseyin Aysan seçimi kazanmıştı. Yoksa o seçimi de CHP kazanabilirdi.
* Balıkesir’in Büyükşehir olması, Erdek’e yarar sağlar mı?
- Balıkesir’den, Kapıdağ’ın yönetilmesine olanak var mı? Uzaktan kontrolle kent yönetilmez. İşte BASKİ ve itfaiye başta olmak üzere birçok hizmetin, ilçelere rahatlık getirmediği ortada. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, deneyimli bir politikacı. Sonunda sağduyunun egemen olup bu hizmetlerin, Erdek Belediyesi’ne bırakılacağına inanıyorum.
* Erdek’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?
- Erdek’in geleceğinden umutluyum. Hele hele Kastri Bölgesi’nin imar planı sorunu çözümlenir ve ilçemize doğalgaz gelirse, Bandırmalılar da kışın, buradaki evlerinde kalabilirler. Erdek, ayrıca İstanbul ve Bursa gibi büyük kentlere de çok yakın. Erdek, ayrıca Gönen, Karacabey ve Susurluk gibi ilçelere de hitap ederse bölgenin zengin bir turistik kenti olmaya adaydır.