Sağlıklı bir tatil dönemi için bu öneriler aklınızda bulunsun!

Sağlıklı bir tatil dönemi için bu öneriler aklınızda bulunsun!

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık,rastgele ve kontrolleri yapılmamış havuzlara girilmemesini istedi.

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık,rastgele ve kontrolleri yapılmamış havuzlara girilmemesini istedi.
Havuz suyunun düzenli temizlenmesi, klorlanması ve bakteriyolojik analizlerinin yapıldığından emin olunması uyarısı yapan Uyanık, ?Temizliğinden emin olmadığımız havuz ve denizden kaçınmalı, korunma yollarına bakmalıdır. Çünkü, bir çok enfeksiyon etkeni bu şekilde bulaşabilmektedir. Mide bağırsak, idrar yolu, solunum, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları ve hastalıkları da dikkate alınmalıdır. Havuzlara girilmeden önce duş alınması, mümkünse ayakların dezenfekte sudan geçirilmesi, göz için maske, kulak için tıkaç kullanılması gibi önlemler alınabilir. Mide bulantısı, ateş, titreme, sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, gözlerde yanma, kaşıntı, çapaklanma, kulaklarda dolgunluk hissi, ağrı, sesleri işitmede farklılık, burunda akma, boğazda yanma, öksürük, havuz ve deniz sonrası olabilecek bazı hastalıkların habercisi olduğundan, ağırlaşmadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.? dedi.
Uyanık, önerilerini şöyle sıraladı: ?Dengeli bir uyku düzeni oluşturun, tatilde beslenmeye dikkat edilmesi kadar, uykunun da göz ardı edilmemesi en önemli noktalardan biridir. İhtiyaçtan az veya çok uyuyanlar, başta kalp damar hastalığı olmak üzere, birçok sağlık problemine eğilimli olabilmektedir. Uyku fazlalığı da, şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, solunum hastalıkları, kas zayıflığı, vücut direncinin azalması, depresyon gibi psikolojik bozukluklara yol açabilir. Bütün bu bozukluk ve hastalıkların ortaya çıkışının nedeni, glukoz toleransı ve insülin duyarlılığının azalması, kortizol ve ghrelin (iştah artırıcı) hormonunda artma, iştah azaltan leptin hormonunda azalma gibi metabolik ve hormonal değişikliklerdir. Hijyen olarak güven oluşturmayan yerlerden yemek yemeyin. Yiyecek ve içecek konusunda duyarsız davranılır, bazı hijyen kurallarına da dikkat edilmezse, karın ağrısı, gaz, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetlere yol açan hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yiyeceklerden geçecek enfeksiyon ve zehirlenmelere karşıda çok dikkatli olun.?
Haber Merkezi