Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op Dr servet Kocaöz, her an karşı karşıya kalabileceğimiz bir halk sağlığı sorunu hakkında uyarılarda bulundu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri bünyesinde toplam 2785 hayvan kapasiteli 9 adet hayvan barınağı bulunurken, belediyeler tarafından, sahipsiz hayvanlar bu barınaklarda toplanarak aşılama ve küpeleme işlemleri yapılıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla "Türkiye´de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" uygulaması kapsamında 2015-2016 yıllarında İlimizi de kapsayan aşılama çalışmaları başlatıldığını söyleyen Kocaöz, ?İlimizde 2016 Nisan ayı içinde Burhaniye, Havran, İvrindi ve Ayvalık İlçeleri kırsalında yaban hayvanlarına yönelik yem ile aşılama çalışmaları yapılarak evcil hayvanların da korunması amaçlanmaktadır. Kırsal alanlarda yayılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda, zaman zaman yaban hayvanları ile temas sonucu kuduz hastalığı görülebilmektedir. Böyle bir vakanın görüldüğü yerleşim yerleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından karantinaya alınmakta ve hayvan giriş çıkışına kapatılarak hayvanlar arasında kuduz hastalığı yayılma riski önlenmektedir. Ayrıca bu yerleşim yerlerindeki kuduz şüpheli hayvanlar ile teması bulunan vatandaşlar da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından aşılamaya alınmaktadır.? dedi.
Kocaöz, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Kuduz şüpheli hayvanlar tarafından ısırılan kişilere, İlimiz genelinde 20 ilçede bulunan Bakanlığımıza bağlı devlet hastanelerinde ve ayrıca Avşa Adasında Aile Sağlığı Merkezinde bulunan kuduz aşı istasyonunda kuduz aşısı uygulanmaktadır. Kuduz aşısı hayvanın aşılanma durumuna göre hekimler tarafından değerlendirilerek 4 ya da 5 doz şeklinde uygulanır. Vatandaşlarımız tarafından sahipsiz hayvanların beslenmesi için sokaklara, kapı önlerine su ve sıcak hava şartlarına dayanıklı gıdaların bırakılması, süt ve benzeri çabuk bozulabilen gıdaların bırakılmaması önerilmektedir. Kuduz hastalığı kedi, köpek, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlarda görülebilir. Kuduz hastalığına yakalanan hayvanın huyunda ve hareketlerinde değişimler gözlenir, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilir. Hayvanda şiddetli ısırma isteği, vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar görülebilir. Bu belirtileri gösteren hayvanlardan uzak durulmalı ve en kısa sürede Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber verilmelidir. Kuduz hastalığı belirtisi gösteren bir hayvanın ısırması, tırmalaması ya da salyasının sıyrık veya çatlak deri, göz, ağız veya burun ile temas etmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hekimin belirlediği takvime uyarak aşılar zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılmalıdır.?
Haber Merkezi