Tarih: 06.03.2013 00:00

Sami Sözat, azalan mera alanlarına dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, köylüden meralarına sahip çıkmalarını istedi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, mecliste görüşülmesine başlayan Mera Kanunu ile ilgili görüşlerini açıkladı.
Türkiye`de, 80 milyon hektarlık meranın 17-18 milyonlara düştüğünü öne süren Sözat, "Meralar giderek elden çıkmaya başladı. Ne oluyor? TOKİ gibi kurumlara inşaatlar yaptırılıyor diğer taraftan da iskan açılıyor" dedi.
Her gelenin meraya saldırdığını kaydeden Sözat, "Meralara çok ketum bir kanun vardı koruma altındaydı, belki buda çok sert çok ketumdu o nedenle bir takım sıkıntılara yol açıyordu ama, hiç olmazsa meralarda elde duruyordu" şeklinde konuştu.
Şimdi meclisin gündeminde olan meraların maalesef peşkeş çekilmeye adımlarının atıldığını hissettiğini dile getiren Sözat, "Basından takip ettiğim kadarıyla çünkü sayısı yarı yarıya azalmış olan 4`te 1`e düşmüş olan meraların tekrar imara açılması veya başka amaçlarla imara açılmış olması ve bunun mecliste konuşularak imkan haline getirilmeye çalışılması içine düşülen hayvancılığın geleceği itibariyle fevkalade bir endişeye kapıldım. Hayvancılık büyük bir sıkıntılı duruma düştü hayvan elden çıkmaya başladı. O kadar çok kasaba mezbahaya giden hayvan var ki artık mezbahalar hayvanları kesmek için sıraya koymaya başladılar en erken 1 ay sonrasına gün vermeye başladılar buda şunu gösteriyor millet hayvancılıktan vazgeçiyor elden çıkarmaya çalışıyor. Kesimler arttı bunun ayrıca ekonomik yönden de bize zararı var kesime talep artınca bu defa mezbahalar ve kesim yapan kişiler bu durumdan faydalanıyor 7 liraya dişi hayvanı 14-15 liraya danayı kesmeye başladılar. Dana zarar demektir. 1 ay sonraya gün alıyorsunuz zaten ödemesi de 1 ay sonraya yapacaktır, 2-3 ay vade ile 14-15 TL ye kesilen dana zarar demektir, bunun altını çiziyorum. Kimse kusura bakmasın gerçekleri ortaya koyalım ki eğer bunu çözmek için bir düşünce varsa bu gerçekleri dikkate alması lazım" dedi.
Sözat devam eden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Biz üretici para kazansın derken fiyatların aşağıya gelmesi bizi üzüyor üretici külliyen zarar ediyor. Peki, ne yapalım hayvancılık böylesine sıkıntılı bir dönem de hayvancılığı terk mi edeceğiz hayır terk eder sekte yanlış çünkü terk eder sekte azalan hayvan sayısını dışarıdan ithal ederek tamamlamak durumunda kalacağız. İthalatla da bu işi götürmek fevkalade yanlış, bir de potansiyel olmaz üretilmez meramız kalmamıştır imkanlarımız kalmamıştır yada çiftçi bunu yapmak istemiyordur o zaman ne yapalım bu kadar destek verdik teşvik yaptık buna rağmen hayvancılık yapılmıyor çiftçimiz bundan vazgeçti dışarıdan getirelim diye düşünülebilir. Fakat çiftçiye destek yokken çiftçi kendi kaderiyle baş başa bırakırken hayvancılığın geleceğini tayin etmek akıl karı değil o nedenle hayvancılığa sahip çıkalım küçük üreticiye sahip çıkalım meralara da sahip çıkalım. Görüşülen mera kanununda değişiklikler yapılmaya çalışılıyor. Ben şuna karşı değilim, meraların belli yerlerine toplu hayvan barınakları yapılması bir proje dahilin de yapılarak hayvancılığın belli bir yerde toplu olarak ağırların toplu olarak yapılması bir araya getirilmesi noktasın da meraların belli yerlerin de alt yapı sorunu az olan belli bir yerinde bunları yapmak yaptırmak noktasında hiçbir itirazım yok. Buna karşı değilim bunu desteklerim. Fakat meranın belli yerlerinde istediği yere köstebek yuvası gibi o oraya o oraya birtakım kişilere peşkeş çekilecekse meranın bütünlüğü bozulacaksa ve o mera kullanımdan çıkacaksa buna karşıyım. Hayvancılığın geleceği adına karşıyım çiftçinin adına karşıyım."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —