Foğraflar : Kerim Bozkurt
Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinden 186 kişilik grup, Kyzikos Antik kentini ve Kuş Cenneti Milli Parkı´nı ziyaret ederek çizim, yerleştirme ve performans ürettiler.
İstanbul Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi 1. sınıf öğrencileri, hafta sonunda Kapıdağ Yarımadası ve çevresine proje gezisi düzenleyerek alanda çalışmalarda bulundular.
Endüstri ürünleri tasarımı, iç mimarlık ve mimarlık bölümlerinden öğrenciler, yörenin doğal ve tarihi dokusu içinde çeşitli inceleme ve uygulamaları gerçekleştirdiler.
Üniversitenin Temel Tasarım ve Tasarım Grafik ve Görsel İletişim dersleri kapsamında, 9-11 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenen proje gezisine ders yürütücüleriyle birlikte katılan toplam 186 kişilik grup içindeki öğrenciler, gezi sırasında Kzykos antik kentinde ve Kuş Cenneti Milli Parkı´nda yerleştirme ve performanslar üretmenin yanı sıra, bölgenin doğal, tarihsel, kültürel mirasına dair bilgi edinme ve yolculuk güzergâhı üzerinde yer alan önemli mimari yapıtları inceleme fırsatı buldular.
Gezinin ilk günü, biyolog eşliğinde Kuş Cenneti Milli Parkı´nı gezerek bilgi alan ve kuş gözlemi yapan öğrenciler, ardından doku inceleme ve eskiz çalışmaları yaptılar. Bu çalışmalar, Manyas Gölü kenarındaki sazlık alanlarda devam etti. Akşam yemeği sonrasında otelin etkinlik salonunu stüdyoya dönüştüren öğrenciler, gece yarısına kadar sürdürdükleri atölye çalışmalarının sonunda Kuş Cenneti için ?doku sözlükleri? oluşturdular.
İkinci gün boyunca öğrenciler, gruplara ayrılarak Kyzikos Antik kentinde arazi sanatının önemli isimlerinden Andy Goldsworthy´nin işlerinden ilham aldıkları özgün yerleştirmeler ve performanslar ürettiler. Özelliği, yalnızca doğada bulunan malzemelerin toplanıp dönüştürülerek yapılması olan bu çalışmaların, zamanla doğal süreçlerle hiçbir iz bırakmadan yok olabilmeleri gözetildi.
Proje ile geleceğin tasarımcılarının doğaya karşı değil, doğa ile birlikte çalışarak, farklı bir üretim sürecinin de mümkün olabileceğine ilişkin ilkesel bir fikre sahip olmaları hedeflendi. Akşam saatlerinde tamamlanan çalışmalar, fotoğraf ve çizimlerle kayıt altına alındı. Akşam yemeği sonrasında yine bir atölye çalışmasının ardından öğrenciler, çalışmalarına dair sunumlar gerçekleştirdiler. Gezinin son günü ise, dönüş yolu üzerinde yer alan önemli güncel mimari eserlerden Bursa´daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Yalova´daki Raif Dinçkök Kültür Merkezibinaları ziyaret edildi.
Üç günlük proje gezisinde yerinde yapılan bu çalışmaların ardından, öğrencilerin gelecek haftalardaki stüdyo derslerinde Kapıdağ Yarımadası´ndaki özgün atmosferden ilham alarak resimli kitaplar üretmeleri amaçlanıyor.
Haber Merkezi