Bugün, 26 Haziran 2024 Çarşamba

Sanayi üretimi daraldı

Sanayi üretimi daraldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geride bıraktığımız Ekim ayında takvim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki aya göre 3.1 oranında azaldığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geride bıraktığımız Ekim ayında takvim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki aya göre % 3.1 oranında azaldığını açıkladı.
Ana sanayi grubunda en yüksek düşüş dayanıklı tüketim malında
Ekim ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş % 6,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en fazla azalış % 14,7 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı % 14,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.
En yüksek artış metal sanayinde
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en yüksek artış ise % 2,7 ile ana metal sanayinde gerçekleşti. İkinci en yüksek artış % 1,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatında görüldü. 
Sanayi üretimi azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Ekim ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ekim ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi % 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi % 3,7 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi % 0,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre % 3,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre % 0,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi % 7,4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi % 0,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise % 3,7 arttı.
Düşüş bu aya mahsus
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu azalışın altında ekim ayına rastlayan uzun tatiller ve eylül ayında gözlemledikleri öne çekilmiş sanayi üretiminin önemli rol oynadığını belirtti.
Ergün, ayrıca, uzun tatillerin ekim ayı içinde sanayide verimlilik kaybına yol açtığını, bunun da mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde kendisini gösterdiğini kaydetti. Dolayısıyla ekim ayında görülen düşüşün bu aya özgü bir durum olduğunu belirten Ergün, elde edilen veriler değerlendirildiğinde, sanayi üretim rakamlarının ülkenin Orta Vadeli Programında yer alan büyüme tahminlerini destekler nitelikte olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 32.1 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 32.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Cuma 32.5 ° / 12.4 ° Güneşli