Köy Enstitüleri mezunu öğretmen, şair ve yazar Şefik Koman, aramızdan ayrılışının birinci yılında, Bandırma mezarlığındaki mezarı başında anıldı.
Koman´ı anma törenine Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Metin Ok, CHP Bandırma İlçe Başkanı Selim Panç, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Şube Başkanı Serdar Polat, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları başkan ve üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kızları Canfeda İl ve Seda Akar ile sevenleri katıldılar.
Katılımcılar, Şefik Koman´ın kişiliğini dile getiren konuşmalar yaptılar.
ŞEFİK KOMAN KİMDİR
Şefik Koman, 1932 yılında, Manyas Çavuşköy´de doğdu.
İnşaat ustası bir babanın oğlu Koman, biri kız, üç kardeşin en küçüğüdür. Babasının ismi Mustafa, annesinin ise Emine´dir.
Köylerindeki okul, öğretmenin askere gitmesiyle kapanınca babası, ilkokul 3´e kadar okuyan büyük oğlu Tevfik´in öğrenimi için evini Manyas ilçe merkezine taşıdı. Şefik Koman da buna paralel şekilde ilkokula Manyas´ta başlayıp, bu ilçede bitirdi. İlkokulun ardından Savaştepe Köy Enstitüsü´ne giren Koman, 1952 yılında emekli oldu. Sırasıyla 3 yıl Siirt´te, 18 yıl da Balıkesir´in çeşitli ilçe ve köylerinde çalıştı. 1975 yılında, kendi isteğiyle Bandırma merkezden, İstanbul´a atandı. Şişli ve Eyüp ilçelerinde 7 yıl çalıştıktan sonra son olarak görev yaptığı Fatih Aksaray Oruç Gazi İlkokulu´ndan, 26 Şubat 1982´de emekliye ayrıldı. Bir süre İstanbul´da oturan Şefik Koman, daha sonra 1990 yılında Bandırma´ya yerleşerek, Levent Mahallesi´nde oturdu.
Canfeda İl ve Seda Akar isimli iki kızı, Barış İl, Burçin İl ve Semih Akar isimli üç torunu bulunan Koman´ın, ?Başınızı Eğmeyin? isimli şiir, Köy Enstitüsü anılarından oluşan ?Biz Bu Toprağın Çocuklarıyız? isimli kitapları yayınlandı.
Koman´ın, Bandırma´da yayın yapan GERÇEK gazetesinde ve ?Bandırma Manşet? internet haber sitesinde köşe yazıları ve şiirleri de yer aldı.
Haber Önder Balıkçı