Erdek ve bağlı kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın en önemli gelir kaynağının zeytincilik olduğunu hatırlatan Şenol, ancak şu anda ilçemizdeki zeytin üretiminin doğrudan doğruya hava şartlarına bağlı olarak gelişmekte olduğunun altını çizdi.
2010 yılına kadar kooperatif ortaklarından teslim alınan ortalama ürün miktarı 8 bin ila 8 bin 500 ton iken 2011 yılından itibaren iklim şartlarındaki değişikliğe bağlı olarak ortaklardan alınan ürün miktarının 4 bin 500 ton ila 5 bin tonlara kadar düştüğünü belirten Şenol “Bu durum bölgemiz için ciddi bir gelir kaybıdır. Bölgemizdeki ürün artışını sağlayabilmemizin tek yolu tarımda kontrollü sulamadan geçmektedir.” dedi. Bölgesel su kaynaklarını tarıma kazandırılmasını işaret eden Şenol “Kooperatif yönetimi olarak 2017 yılından bu yana gerek Bakanlık gerekse Büyükşehir Belediyesi nezdinde Yukarı Yapıcı Göleti’nin kuruluş amacına uygun olarak tarımsal sulamada kullanılması amacıyla pek çok temaslarda bulunduk. Yukarı Yapıcı Göleti’nin tarımsal amaçlı sulamada kullanılması halinde üretimde ve kalitede artış yaşanacaktır. Örneğin bu yıl ortaklarımızdan 121 milyon 95 bin TL değerinde 5 milyon 250 bin kilogram ürün aldık. Ortalama fiyatımızda 23 liradır. Üreticiler olarak bizim para kazanabilmemiz için ortalama fiyatımızı 35 liraya çıkartmak zorundayız. Yukarı Yapıcı Göleti’nin 2050 yılına kadar Erdek’in içme suyu için tahsis edilmesinin ardından bölgesel su kaynaklarımızın tarımsal sulamada kullanılması için Kapıdağ’dan getireceğimiz 10 lt/sn suyu Gedeve mevkiinde bulunan Erdek Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı hattına bağlayarak çiftçimizin tarımsal sulamadaki su ihtiyacını en aza indirmek istiyoruz. Yine Kapıdağ’da atıl durumda bulunan ve Belkıs, Yukarı Yapıcı, Hamamlı, Aşağı Yapıcı meralarının sulanmasına katkı sağlayacak sularımız içinde Büyükşehir Belediyesi nezdinde çalışmalar yapılmış, proje aşamasına gelinmiştir. Bundan sonra Erdek ve kırsal mahallelerinde kullandığımız sulama amaçlı suların iyileştirilmesi, yol bakımlarının yapılması zirai ilaçlamayla ilgili su ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
Kooperatif olarak geçtiğimiz yıl 304 ortağa 1 milyon 834 bin TL değerinde 72 bin 635 litre mazot desteği sağladıkları bilgisini aktaran Şenol, "Bir önceki yılda ortaklarımızın gübre ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çok kısıtlı faydalar sağlamamamıza rağmen bu yıl 6 milyon 750 bin değerinde 650 ton 15x15x15 üre şeker gübresiyle Marmarabirlik tarafından üretilen kooporganik ve kooporgamineral gübrelerin dağıtımlarını yaptık. Bundan sonra çalışmalarımızda tek hedefimiz ortaklara hizmet etmek ve tarımsal sulamayla ilgili çalışmaları sürdürmektir. Tüm ortaklarımızı 26 Şubat 2023 tarihinde Erdek Kapalı Spor Salonu’nda yapacağımız seçimli genel kurulda desteklerini bekliyoruz. Ürünleriniz bol ve kazançlarınız bereketli olsun.” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi